Ouăle sunt niște alimente, putem spune, complete, deoarece oferă organismului toate substanțele nutritive necesare. De exemplu, un ou de 50 g are aceeași valoare nutritiva cat au 150 g de lapte, 40 g de carne sau 20 g de brânza uscata.
Pentru a ne bucura de toate substanțele proteice din ou trebuie sa știm cum se apreciază calitatea si prospețimea acestor alimente. Firește, mulți dintre noi avem rude la tara si vrem sa știm cat rezista ouăle de tara in frigider.
Cum apreciem dacă ouăle sunt proaspete?
Iată câteva metode de verificare a prospețimii ouălor, fără sa spargem coaja. Astfel, aprecierea după exterior se face pe baza următoarelor caracteristici: starea de integritate si curățenie a cojii, înălțimea si poziția camerei de aer, transparenta si consistenta albușului, mobilitatea, aparenta si poziția gălbenușului.
Camera de aer = la început este foarte mica, cu un diametru de 3-4 mm, ea însă se mărește treptat pe măsura ce se evapora lichidul din ou, ajungând după câteva zile la circa 2 cm. De reținut ca imediat după ouat, ouăle nu au camera de aer, ea apare intre 1-10 ore de la ouat.
Coaja trebuie sa fie curata si fără crăpături. Culoarea cojii variază de la alb la galben-deschis, galben-închis, pana la cafeniu la ouăle de găina si este mata la ouăle proaspete. Ouăle de rata au coaja alba, verde deschis sau verde – albăstrui; ouăle de gașca au culoarea alba-mata, fără luciu.
Ouăle vechi au coaja lucioasa, unsuroasa, uneori cu pete pe ea.
- Verificare oua: proba densității
Se bazează pe variații specifice ale oului, ca urmare a pierderii din greutate a ouălor vechi, datorita evaporării lichidelor din ou.
In medie, densitatea oului proaspăt este de 1,080, iar după trei săptămâni poate sa ajungă la 1,050 sau chiar mai puțin.
Cum testam ouăle
Proba densității se poate face foarte ușor, folosind fie apa obișnuita de robinet, fie apa sărata cu o concentrație de 12% sare.
In apa obișnuita ouăle proaspete cu o vechime de pana la 4 zile cad in apa la fundul vasului, luând o poziție orizontala, cu marele ax pe fundul vasului. Pe măsura ce oul se învechește, pierde din greutate, camera de aer se mărește si introdus in apa obișnuita el tinde spre verticalitate, ajungând ca la 30 zile vechime, diametrul sau longitudinal sa formeze cu fundul vasului un unghi de 90 grade.
Cu o oarecare aproximație se poate stabili vechimea oului, după mărimea unghiului format astfel: la 7-8 zile oul formează cu fundul vasului un unghi de 25-30 grade, la 15 zile un unghi de 45, iar la 30 zile, unghiul este de 90 grade. Ouăle mai vechi de 30 zile încep sa plutească in apa, având tendința sa se ridice la suprafața.
- Câteva metode de testare ce necesita spargerea ouălor
La ouăle proaspete se observa ca stratul mijlociu al albușului care este mai dens, își păstrează forma sa mai mult sau mai puțin globulara, pe când stratul superficial, mult mai fluid, se întinde pe fundul farfuriei.
La ouăle vechi albușul are o consistenta lichida, iar culoarea devine cenușie, apoi verzuie. Gălbenușul își pierde forma si consistenta, se sparge si curge, având o culoare măslinie, pana la negru-verii. Mirosul este neplăcut.
- Cum sa păstram cît mai îndelungat ouăle: sfaturi utile
Prospețimea oului nu este condiționata doar de vechimea acestuia, ci si de modul de păstrare. Ouăle nepăstrate corespunzător sau vechi sunt nocive pentru organism.
Nu se vor spală ouăle, chiar daca sunt relativ murdare, pentru ca se îndepărtează pelicula (cuticula) care acoperă coaja si care are un rol protector, ea împiedicând pătrunderea murdăriei si a microbilor.
Prospețime oua verificare
Pentru a preveni alterarea ouălor, trebuie sa fie ferite de razele solare directe.
Temperatura optima de păstrare prin refrigerare este de -1 grad Celsius, cu variații de cel mult 0,5 grade Celsius. Umiditatea relativa a aerului ar trebui sa fie intre 85 – 88 %.
- Cît țin ouăle de tara
In condiții de frigider, la temperatura de 4 grade Celsius, ouăle proaspete pot fi păstrate intre 10 si 20 zile, cu condiția ca temperatura sa fie constanta si umiditatea sa nu fie mai mare de maxim 85%. Acest lucru se aplica atât pentru ouăle cumpărate, cat si pentru cele de la tara.
De asemenea, atunci când cumpărați oua din magazin aveți grija sa nu fie sparte, pentru ca in aceasta situație ouăle pot fi contaminate. Totodată, verificați termenul de valabilitate pentru oua.
- Cît de rezistente sunt vitaminele din ou
In încheiere, dorim sa menționam cat de rezistente pot fi vitaminele dintr-un ou. S-a dovedit ca vitaminele din ou sunt foarte rezistente. Ele nu se distrug prin păstrarea ouălor la frig (in frigidere) chiar pe o perioada mai lunga de 9 luni la 0 grade Celsius.
Prin fierberea ouălor timp de 20 minute la o temperatura de 90-100 grade Celsius, vitaminele nu suferă modificări.