Picăturile nazale cu vitamina A ar putea trata pierderea sau alterarea simțului olfactiv la unele persoane care au avut Covid, spun cercetătorii britanici.
Universitatea din East Anglia conduce un studiu de 12 săptămâni.
Doar unii dintre pacienții voluntari vor primi tratamentul, dar toți vor fi rugați să adulmece mirosuri puternice, cum ar fi ouă stricate și trandafiri.
Iar scanările cerebrale vor verifica dacă vitamina a reparat căile olfactive lezate sau „nervii olfactivi”.
Pierderea sau alterarea simțului olfactiv este un simptom comun al Covid, deși multe alte virusuri, cum ar fi gripa, îl pot provoca și ele. Și în timp ce majoritatea oamenilor îl recapătă în mod natural în câteva săptămâni, mulți au rămas cu tulburări olfactive continue.
Lina Alnadi, în vârstă de 29 de ani, din Londra, a dezvoltat parosmia după Covid, ceea ce înseamnă că mirosul multor lucruri obișnuite s-a schimbat pentru ea.
Apa de la robinet, de exemplu, miroase îngrozitor.
Iarba de coriandru are miros de deodorant.
Iar ouăle – unul dintre alimentele preferate ale Linei – miroase ca un cauciuc ars.
„Îți iei simțul olfactiv ca pe ceva de la sine înțeles”, spune ea.
„Pierderea lui a fost devastatoare. Mi-a afectat dramatic dieta.”
„Erau o mulțime de alimente pe care pur și simplu nu mai puteam să le mănânc. A fost foarte supărător”.
Lucrurile simple, cum ar fi dușul sau spălatul pe dinți, sunt, de asemenea, neplăcute din cauza simțului ei distorsionat al mirosului.
Dar situația s-a îmbunătățit treptat, iar Lina a găsit câteva trucuri de viață care o ajută.
„Adăugarea de lămâie sau ardei iute în alimente le poate face să miroasă mai bine”, spune ea.
„De asemenea, am experimentat și am făcut liste de alimente sigure care nu m-ar face să îmi vină să vomit.
„A trebuit să fiu creativă în această privință pentru a mă asigura că mănânc suficient de multe lucruri potrivite pentru a mă menține sănătoasă.”
Bulbul olfactiv
Cercetătorul principal, profesorul Carl Philpott, de la Școala de Medicină Norwich a UEA și James Paget University Hospitals NHS Trust, a declarat: „Am avut un efect pozitiv asupra metabolismului: „Vrem să aflăm dacă există o creștere a mărimii și activității căilor olfactive deteriorate din creierul pacienților atunci când aceștia sunt tratați cu picături nazale de vitamina A.
„Vom căuta modificări ale dimensiunii bulbului olfactiv – o zonă situată deasupra nasului, unde nervii olfactivi se unesc și se conectează la creier.
„Vom analiza, de asemenea, activitatea din zonele creierului legate de recunoașterea mirosurilor.”
Vitamina A, sau retinol, ajută la menținerea:
- sistemul imunitar – apărarea organismului împotriva bolilor și infecțiilor
- vederea, în special vederea în lumină slabă
- pielea și mucoasa unor părți ale corpului, inclusiv a nasului
Multe alimente lactate, precum și unele legume, conțin această vitamină solubilă în grăsimi.
Dar persoanele care iau suplimente de vitamina A trebuie să știe că o cantitate prea mare poate fi dăunătoare.
Sursa informației: https://www.bbc.com/news/health-58705938