VEZI cum Sergiu Țurcanu a dezvoltat o afacere iute
Indiferent de sezon, la piață și în magazine, legumele şi verdeţurile sunt la mare căutare. Ardeiul iute a fost dintotdeauna apreciat, pentru gustul picant, dar și pentru că el conține vitamine și nutrienți. Iar pentru a pune pe roate afacere… iute, trebuie să-ți placă la nebunie chipărușii.
„Cred că v-ați dat seama că sunt fan al ardeilor. Avem o afacere nu doar iute, dar și aromată, dar sunt ardei, ce, pe lângă iuțeala tradițională, au un gust extraordinar și o aromă extraordinară. Acesta este un ardei Agi Cristal, vedeți aroma în primul rând care este. Este absolut comestibil, este un ardei ce nu are amar, care are dulce, are tropical, e un iute plăcut care durează, dacă mușcați o bucată din el, o să aveți o oră de plăcere, de la gust încolo.”
Sergiu Țurcanu, producător autohton
Sergiu Țurcanu cultivî atât soiuri din întreaga lume, cât și selecții făcute individual.
„Eu cultiv peste 200 varietăți de ardei, printre care toate sunt toate cele cultivate tradițional în întreaga lume – din aceștia, Amun, cum sunt ai noștri, și iuți, și dulci, varietățile Bacatoom, de regulă, din America de Sud, sunt ardei foarte aromați, nu sunt foarte iuți, poate fi doar de 10 ori mai iute ca unul ordinar, am și din cei mai iuți din lume de timp chinezi, puteți gusta o mică bucățică, după să faceți un cer și să vă umpleți de forță” spune producătorul.
Iar dacă doriți să aveți tot timpul ardei proaspeți, cumpărați din cei la ghiveci.
Sergiu Țurcanu: „Avem o varietate și la ghiveci, sau aceștia din Bolivia, care pot avea cinci culori diferite. Acesta este cu frunza variegată, care este o raritate. Perla neagră, care acum 10 ani a luat premiul pentru cea mai frumoasă plantă decorativă din lume. Avem o mulțime de ardei interesanți, am și selectați de mine, și mai lucrez asupra unor ardei.”
„Tot ce înseamnă ardei iute și pot să procesez, pot să fac susuri din ele, praf și diverse conserve.”
Sergiu Țurcanu, producător autohton