(VIDEO) Pui de cauciuc? Trebuie gătit cu lasere!

După ce au produs carne în laboratoare, oamenii de știință încearcă acum să facă acest lucru o realitate în continuare.

Jonathan Blutinger/Columbia Engineering

O echipă de ingineri de la Laboratorul de Mașini Creative al Școlii de Inginerie și Științe Aplicate a Universității Columbia a demonstrat că diferite tipuri de lasere pot fi folosite pentru a găti un pui delicios imprimat 3D, potrivit unui comunicat de presă al universității.

Source- Blutinger et al, npj Science of Food 2021

Bineînțeles, puiul a fost pus la încercare și cu ajutorul gurii umane și a trecut cu brio testul de gust.

 

În primul rând, cercetătorii au folosit piure de pui crud pentru a crea mostre cu o grosime de 3 mm, cu ajutorul unei imprimante alimentare 3D. Apoi, au gătit puiul imprimat 3D folosind impulsuri de lumină laser albastră sau infraroșie apropiată cu lungimi de undă diferite, potrivit articolului publicat în revista npj Science of Food.

Source- Blutinger et al, npj Science of Food 2021

Puiul gătit cu laser s-a micșorat la jumătate față de probele de control gătite la cuptor pentru combinațiile optime de tip de lumină, model spiralat și timp de gătire, în plus, a păstrat de două ori mai multă umiditate și a demonstrat o „dezvoltare a gustului” echivalentă.

 

Puiul a fost apoi supus unui test de degustare cu doi voluntari. Experimentul a fost un succes, deoarece ambii participanți au preferat de fapt gustul puiului gătit cu laser. Mai mult, laserele puteau găti alimentele prin plastic, permițând cercetătorilor să gătească alimentele în interiorul ambalajelor.

 

Tehnologia se află încă în stadii incipiente, componentele hardware și software fiind destul de slab tehnologizate. Cercetătorii afirmă că nu există încă un ecosistem durabil care să o susțină; cu toate acestea, cu o dezvoltare corectă, tehnologia ar putea avea aplicații industriale mai ample în viitor.

Jonathan Blutinger/Columbia Engineering