Standarde alimentare MAI STRICTE în Uniunea Europeană
Uniunea Europeană a impus standarde alimentare mai stricte privind nivelul de plumb și de cadmiu din alimentele pentru bebeluși, anumite legume, fructe, cereale și oleaginoase, condimente, vinuri și sare, ca parte a unui plan mai amplu de prevenire a cancerului.
„Ca parte a activității noastre vizând îmbunătățirea sănătății prin accesul la diete sănătoase și activitate fizică, în baza Planului european de combatere a cancerului, ne-am angajat să reducem și mai mult prezența în alimente a contaminanților cancerigeni”, a declarat comisarul european pentru sănătate și siguranță alimentară, Stella Kyriakides.
Noile standarde se bazează pe informații actualizate, care arată că nu există un plafon sub care efectele dăunătoare asupra sănătății umane pot fi excluse în mod sigur.
Oficialii de la Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentară și-au exprimat recent temerile că actuala expunere alimentară la plumb ar putea afecta dezvoltarea neurologică a fetușilor, bebelușilor și copiilor mici.
Un nivel ridicat de plumb a fost detectat în fructe de mare, pește, alge și suplimente alimentare. Ministerul Mediului din Germania a avertizat că un nivel redus de plumb a fost detectat în cereale sau legume.