Indicele global al preţurilor la produsele alimentare a scăzut în iulie pentru a doua lună consecutiv, o veste bună pentru consumatori, întrucât se diminuează presiunile inflaţioniste, anunță Organizaţia Naţiunilor Unite pentru Alimentaţie şi Agricultură. Chiar și așa, costurile rămân cu aproape o treime mai mari decât în vara anului trecut.
FAO publică lunar propriul său Food Price Index, care măsoară modificările de preţuri înregistrate la un coş de alimente format din cereale, uleiuri vegetale, lactate, carne şi zahăr. Scăderea din ultima lună a venit ca urmare a diminuării costurilor la uleiuri vegetale, cereale şi produse lactate.
Potrivit FAO, preţurile la cereale au scăzut cu 3% în iulie, comparativ cu luna precedentă, în principal ca urmare a diminuării cu 6% a preţului la porumb, pe fondul prognozelor privind o producţie peste aşteptări în Argentina şi SUA.
Preţul grâului a urcat cu 1,8%, ajungând la cel mai ridicat nivel din 2014, din cauza temerilor privind seceta din America de Nord, a ploilor din Europa şi a randamentelor sub aşteptări din Rusia.
Costul uleiurilor vegetale a scăzut cu 1,4% în iulie, comparativ cu luna precedentă, la cel mai redus nivel din ultimele cinci luni.
Iar preţurile la lactate au coborât cu 2,8%. În schimb, preţul zahărului a urcat cu 1,7%, pe fondul incertitudinilor privind producţia din Brazilia.
Conform unor recente prognoze publicate de FAO şi Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică, preţul produselor agricole şi alimentare ar urma să înregistreze o corecţie în primii ani ai perioadei 2021-2030.