Intoxicări de pe urma utilizării produselor fitosanitare
Conform datelor oferite de Agenția Națională pentru Sănătate Publică, în anul trecut, 66 de persoane, dintre care 25 copii, au fost infectate cu produse de uz fitosanitar, iar patru persoane au decedat.
Cele mai multe cazuri – 43 la sută au fost înregistrate în urma folosirii necorespunzătoare a insecticidelor, iar restul cu erbicide, fungicide și fertilizanți.
În acest context, specialiștii proiectului USAID, Agricultura Performantă în Moldova recomandă agricultorilor în procesul de manipulare a produselor de uz fitosanitar să respecte măsurile de igienă şi protecţia muncii care sunt prezentate pe etichetă.
Astfel se recomandă:
- evitarea contactului produsului cu pielea și alte părți ale corpului, deoarece acestea pot fi pe plante, în plante, pe sol, în apa de irigare;
- suspendarea aplicării acestora dacă sunt persoane în apropiere;
- după aplicare să spele imediat părul și corpul cu săpun și șampon, precum și hainele de lucru;
- să doteze operatorii în procesul de aplicare a produselor chimice cu echipamente care vor acoperi toată suprafața pielii: chipiu, ochelari, respirator.
- să solicite asistență medicală cât mai curând dacă suspectă arsuri sau intoxicații.
În același timp, vor fi respectate cu strictețe regulile de păstrare a produselor de uzi fitosanitar în depozite specializate sau într-un dulap metalic dedicat în exclusivitate pentru acest scop, securizat cu lacăt, iluminat și ventilat.
Recipientele trebuie menținute închise etanș și se vor feri de acțiunea directă a razelor solare. Pentru protecția organismelor acvatice, va fi respectată o zonă tampon netratată de 15 metri până la apele de suprafață.
Vor fi respectate măsurile de protecție a albinelor prin informarea autorităților și apicultorilor despre efectuarea tratamentelor.
Ambalajele recuperabile se restituie conform contractului dintre utilizatorii de produse de uz fitosanitar şi de fertilizanţi şi furnizorii lor sau alţi agenţi economici, care se ocupă de colectarea unor astfel de ambalaje, care prezintă un pericol sporit pentru mediu și sănătatea oamenilor.
Nu în ultimul rând, antreprenorii agricoli trebuie să instruiască corect personalul antrenat în aplicarea produselor.