Vinificatorul de la Sud care produce vinuri nobile
Cu multă muncă, poți obține succes într-o afacere. Nicolae Minciună este producător de vinuri. A revenit de peste hotare pentru a-și înființa o podgorie în Slobozia Mare, Cahul, relatează ziuadeazi.md.
„Sunt antreprenor, în Moldova cam toți sunt antreprenori. Mă ocup cu producerea vinurilor și sunt vinificator de profesie. Am profesat pentru mai multe firme mari din Moldova și de peste hotare. La un moment dat, am decis să fac un vin care să fie cu amprenta mea pe el, să fie mai special și recunoscut de către consumator.” a declarat NICOLAE MINCIUNĂ-vinificator, r. Cahul.
Tânărul a beneficiat de un grant în sumă de 55 000 lei. Banii i-a folosit pentru a procura utilaj de prelucrare a strugurilor, dar și pentru construcția unei încăperi de procesare. Acum e mândru de calitatea produsului finit.
„Din soiurile albe eu practic scot numai sucul, îl scot practic 40 %, ceea ce îl face Creme de la Creme, șampanie. De asta la mine soiurile albe sunt fine și cu aromă. Odihna vinului trebuie să fie, după mine, minim 12 luni, unele vinuri, mai mult. Vinurile le țin în cisterne. Pentru mine, trebuie să treacă iarna peste el ca să-l i-a gerul, primăvara îl tragi de pe sediment, vara lași ca tot oxigenul pe care l-a avut el să-l asimileze, și după aia îmbuteliez vinul.” a menționat NICOLAE MINCIUNĂ-vinificator, r. Cahul.
Experiența acumulată l-a determinat să producă vinuri speciale.
„Al doilea moment e atunci când îl torni în pahar. În afară de aceasta, aerul trebuie să fie practic exclus, pentru că vinul moare. Moartea vinului e aerul. Trebuie aer la drojdie și în procesul de consum, în rest, atunci când e în butoi, are niște pori mici și se petrece un proces foarte interesant, care se numește „atingerea îngerilor”. Aerul în doze foarte mici trece prin pori și are loc o evaporare mică, practic 3 litri pe an, dar tu nu îi vezi. În felul acesta, vinul se concentrează, capătă niște arome mai intense, devine ceea ce numim noi „vin nobil” a declarat NICOLAE MINCIUNĂ-vinificator, r. Cahul.
Nicolae Minciună, care a pornit o afacere din curiozitate, a ajuns să facă vinuri cu care nu-i este rușine să iasă în lume.