Munca și dedicația sunt condițiile principale ale succesului în orice domeniu. Gheorghe Percic este un tânăr de 33 de ani, care îi oferă lemnului a doua viață. Într-un atelier mic, restaurează obiecte vechi, unele chiar de anticariat.
„Acum vă aflați în atelierul meu de restaurare a mobilei, este un atelier de artă, aș spune. Aici dăm o viață nouă mobilierului vechi. Practic, am început cu 8 ani în urmă, aflându-mă în Rusia, întâmplător am lucrat într-un atelier de restaurare a mobilei. Mi-a plăcut, am vrut să dezvolt chestia asta în Republica Moldova, am revenit acasă din Rusia și am încercat să implementez la noi în țară.” a menționat GHEORGHE PERCIC-restaurator de mobilă.
S-a întors acasă, iar banii câștigați la Moscova i-a investit în propriul atelier, sperând că alături de familie îi va fi mai bine.
„Am început absolut singur, chiar mulți îmi spuneau să nu mă apuc de așa ceva, să plec din Moldova, pentru că aici nu este niciun viitor. Știți vorba aia: „o călătorie de o mie de kilometri începe cu un pas”. Eu am trecut peste toate, am început și mergem mai departe. Regreți pasul pe care l-ai făcut?
Momentan, nu regret, pentru că fac ceea ce îmi place și o fac cu dăruire de inimă și din tot sufletul. De la început, uneori, îmi părea rău că m-am oprit în Moldova, chiar în primul an cel mai des gând era ca să fug din țara asta.” a menționat GHEORGHE PERCIC-restaurator de mobilă.
Munca este migăloasă, necesită multă pricepere, iar o mică greșeală poate fi gravă pentru obiectele de anticariat.
„Primele lucrări au fost niște ferestre de la magazinul „GUM”, din Piața Roșie, din Moscova, am avut întâi niște emoții de frică, pentru că prima dată am pus mâna pe pistolul de vopsit, prima dată am început să scot vopseaua. Odată ce am început lucrul, am înțeles că nu este nimic complicat, însă trebuie voință. Aici, în Chișinău, a fost o cutie de la o ușă de la biserică, care avea peste 230 de ani. Inițial, a fost vopsită alb cu peria și a trebuit să scoatem vopseaua veche și să-i dăm una originală, asta a fost cea mai veche lucrare.” a menționat GHEORGHE PERCIC-restaurator de mobilă.
VICTOR SOLONARI-reporter: Acest cufăr, vechi de peste 70 de ani, a ajuns în atelierul lui Gheorghe, pentru a fi restaurat. După cum putem vedea, starea lui nu este prea bună, el fiind mâncat de carii. Potrivit lui Gheorghe, restaurarea acestuia va dura cel puțin o lună, munca fiind foarte migăloasă.
„Am încercat să facem un concurs, unde au pus fiecare niște obiecte și nu oarecare, ci vechi. Întâmplător, am ales obiectul de la un muzeu, de la muzeul din satul Mereni. Aș dori să-i redau o viață nouă, totodată, să-i păstrez și uzoarele, care au fost făcute de meșterul care a făcut cufărul și să redau istoria satului, chiar și de acum, totul vreau pe cufăr să o desenez.” a menționat GHEORGHE PERCIC-restaurator de mobilă.
Acest proiect îl realizează gratis, pentru a putea lăsa urmașilor obiectele folosite de strămoși în diferite activități.
„Cufărul este mâncat foarte mult de carii, în special această parte. Eu o să încerc, dacă o să aplicăm chiturile, el oricum o să crape, eu o să îi las partea care este mâncată cu carii și o să îi pictez adânciturile și o să îi dau o viață nouă la toate adânciturile mâncate de carii. Totodată, este un obiect vechi și timpul nu iartă nimic.” a menționat GHEORGHE PERCIC-restaurator de mobilă.
Pe lângă munca depusă, meșterul încearcă să afle cât mai multe informații despre cufăr, ca să-l poată desena, astfel păstrând vie istoria lui, dar și a localității.
„Știu că a fost făcut de meșter, a fost folosit la el acasă, păstrată zestrea în el, are și locuri unde păstra țuica, vinul, așa câte un pic pentru prieteni și a fost dăruit de nepotul meșterului.” a menționat GHEORGHE PERCIC-restaurator de mobilă.
Gheorghe Percic recunoaște că munca este grea și necesită multă responsabilitate, iar o problemă cu care se confruntă este lipsa lucrătorilor.
„Primul motiv cred că este financiar, al doilea este că aici este foarte migăloasă munca, este foarte înceată, trebuie să ai răbdare maximă. Toți vor ca din prima zi să știe tot, însă trebuie minim un an, ca să începi a înțelege ceea ce trebuie să faci, trebuie măcar experiență de un an. Vin, vor să câștige un ban, văd că este greu și renunță.” a menționat GHEORGHE PERCIC-restaurator de mobilă.
Deși îi mai vine dorul de plecare, familia și afacerea îl țin pe loc.