Japonia va elibera apa contaminată din Fukushima în mare

Japonia va elibera în mare peste 1 milion de tone de apă contaminată din centrala nucleară Fukushima, a declarat guvernul țării, o mișcare pe care China a considerat-o „extrem de iresponsabilă”, în timp ce Coreea de Sud l-a chemat pe ambasadorul Tokyo la Seul pentru a protesta.

 

Prima degajare de apă va avea loc în aproximativ doi ani, oferind timp să înceapă filtrarea apei pentru a elimina izotopii dăunători, a construi infrastructură și a obține aprobarea de reglementare.

 

Japonia a susținut că deversarea apei este necesară pentru a continua cu dezafectarea complexă a uzinei după ce a fost afectată de un cutremur și tsunami în 2011. Se spune că apa filtrată în mod similar este eliberată de centralele nucleare din întreaga lume.

 

Aproape 1,3 milioane de tone de apă contaminată, sau suficient pentru a umple aproximativ 500 de piscine de dimensiuni olimpice, sunt stocate în tancuri uriașe la uzină la un cost anual de aproximativ 912,66 milioane de dolari – iar spațiul se epuizează.

 

„Eliberarea … apei tratate este o sarcină inevitabilă pentru dezafectarea centralei nucleare Fukushima Dai-ichi și reconstrucția zonei Fukushima”, a declarat premierul Yoshihide Suga despre procesul care va dura decenii până la finalizare.

 

Se intenționează să se filtreze apa contaminată pentru a elimina izotopii, lăsând doar tritiu, un izotop radioactiv de hidrogen greu de separat de apă. După se va dilua apa până când nivelurile de tritiu scad sub limitele de reglementare, înainte de a o pompa în ocean.

 

Tritiul este considerat a fi relativ inofensiv, deoarece nu emite suficientă energie pentru a pătrunde în pielea umană. Alte centrale nucleare din întreaga lume pompează în mod curent apă cu niveluri scăzute ale izotopului în ocean.

 

Statele Unite au menționat că Japonia a lucrat îndeaproape cu Agenția Internațională pentru Energie Atomică la gestionarea situației date.

 

„În această situație unică și provocatoare, Japonia a cântărit opțiunile și efectele, a fost transparentă cu privire la decizia sa și pare să fi adoptat o abordare în conformitate cu standardele de siguranță nucleară acceptate la nivel global”, a declarat Departamentul de Stat al SUA pe site-ul său web.

 

Sursa informației: https://www.reuters.com/article/us-disaster-fukushima-water-release/japan-to-release-contaminated-fukushima-water-into-sea-after-treatment-idUSKBN2BZ2U3