Cât ne costă o masă de post?

Olivia Cucoș, reporter AGRO TV:Am venit la piață cu o torbă ecologică, care, la moment, este goală. În buzunar, am 200 de lei și sper că o să o umplu cu produse alimentare pentru o masă de post. Mai sunt 4 săptămâni până la Paște, timp în care cei care țin post nu trebuie să consume lapte, ouă sau carne. Haideți să le înlocuim împreună!”

Am surprins mai mulți oameni care vin la piață pentru a-și face plinul cu produse alimentare de post. Aici l-am întâlnit și pe părintele Savachi, de la Mănăstirea cu hramul „Adormirea Maicii Domnului”, care spune că prețurile sunt prea mari pentru el.

„Mănânc varză, cartofi fierți ce aș mai putea să mănânc… Dacă să iau după pensia mea, sunt foarte mari prețurile. Eu am doar 500 de lei.”

În timp ce unora costurile de la piață li se par mari, altora le sunt după buzunar și procură anume de aici produse pentru a posti.

„- Țin post, de la piață cumpăr ce este – mere, conopidă, roșii.

– Cu 200 de lei puteți găti  o masă de post ?

– Da, foarte Mare! Ne ajung chiar de câteva porții.

– Cum vi se par prețurile de la piață?

– Normale, după buzunar!”

Producătorii autohtoni menționează că prețurile nu s-au mărit din anul trecut însă târgul nu mai merge ca odinioară. Aceștia sunt gata să lucreze și într-un regim redus, doar pentru a-și realiza producția.

„Din anul trecut până acum prețurile nu s-au mărit, sunt aceleași. Oameni sunt puțini la piață, deoarece zilnic se îmbolnăvesc câte 2000. Toți stau în spitale sau acasă, le este frică să iasă, vânzările merg rău.” Svetlana Goraș, producător agricol

„Este bine așa cum este, decât ca anul trecut, când am rămas cu multă marfă și am aruncat, pentru că s-a stricat, după ce ne-au închis pe două sau trei zile, iar mai apoi, pe trei luni. Suntem mulțumiți și așa.”

„După câte vedeți, produsele pe care le-am procurat nu au încăput în torbă. Astfel, am avut nevoie și de o pungă suplimentară. De 200 de lei, am procurat: ciuperci, castraveți, roșii, ardei, zarzavaturi și poamă pentru o gustare dulce.”