VIDEO/Drone-insecte pentru inspectarea culturilor agricole

Drone cât niște insecte ar putea deveni curând o realitate în domeniul ingineriei și agriculturii.

 

Cercetătorii de la Harvard, Institutul de Tehnologie din Massachusetts și Universitatea din Hong Kong au dezvoltat dispozitive minuscule inspirate de gâze, care pot zbura în spații extrem de înguste și supraviețui coliziunilor. Structura robotului se bazează pe un sistem nou de aripi moi în locul unor elice obișnuite.

 

Acestea sunt realizate din cilindri de cauciuc acoperiți cu nanotuburi de carbon, ceea ce permite efectuarea a 500 de bătăi pe secundă.

 

Dronele nu măsoară mai mult de câțiva centimetri și cântăresc la fel cât un bondar, adică aproximativ 0,6 grame. Sunt agile în timpul manevrelor complicate și în zone dificile.

 

Prototipurile sunt, deocamdată, în stadiul de dezvoltare, iar oamenii de știință trebuie să asigure o sursă bună de alimentare cu energie.

 

Impactul dronelor-insecte ar putea fi semnificativ, putând fi folosite la inspectarea utilajelor și terenurilor agricole. Mai mult, cercetătorii au de gând să creeze roboți asemănători albinelor  care vor poleniza în mod artificial culturile.

 

Sursa informației: https://techcrunch.com/2021/03/02/mits-insect-sized-drones-are-built-to-survive-collisions/