VIDEO/Cea mai mare fermă urbană din Europa, cu plante și pești, se află pe un acoperiș

În inima Bruxelles-ului, pe acoperișul unei clădiri cu o suprafață de 4.000 de metri pătrați, Steven Beckers, un renumit arhitect belgian, a înființat o fermă ultramodernă.

 

Aceasta funcționează pe principiul acvaponiei, o cultură combinată de pești și plante într-un sistem integrat. Deșeurile de pește sunt o sursă organică pentru plante, iar acestea din urmă filtrează natural apa. Procesul își trage originea de la azteci și chinezii antici.

 

Becker a devenit unul dintre campionii economiei circulare și un pioner al agriculturii urbane din Belgia.

 

Energia electrică consumată este asigurată de panourile fotovoltaice. Căldura emisă de frigidere este recuperată de un sistem de pompare ce încălzește serele.

 

Irigarea se face într-un circuit închis cu apă din iazurile fermei, în care sunt crescuți și pești. Apa filtrată conține substanțe nutritive necesare plantelor. În cele din urmă, polenizarea culturilor este asigurată datorită stupilor de pe acoperiș.

 

Produsele agricole crescute , precum legume, verdețuri, dar și peștii sunt distribuiți în întreaga regiune. Obiectivul săptămânal este de a obține  35 de tone de pește, 15 tone de roșii și nu mai puțin de 2.700 de containere cu ierburi.

 

 

Sursa informației: https://www.thestar.com.my/lifestyle/living/2021/03/03/europe039s-largest-urban-farm-in-brussels-protects-the-planet-one-step-at-a-time