Comerțul mondial a scăzut cu 9% în 2020

Schimburile comerciale mondiale s-au redus cu 9 la sută anul trecut. Estimările au fost publicate de Conferința ONU pentru Comerț și Dezvoltare.

După ce carantina a provocat o contracție de 15% în prima jumătate a lui 2020, comerțul mondial și-a revenit în a doua jumătate a anului, în condițiile în care în trimestrul patru comparativ cu trei comerțul cu bunuri a crescut cu 8 la sută, subliniază specialiștii.

Aceasta se datorează țărilor în curs de dezvoltare, în special celor din estul Asiei, unde comercializarea bunurilor a sporit cu 12% în ritm anual în trimestrul patru.

Cu toate acestea, la finele lui 2020,  comerțul cu servicii a stagnat la nivelul înregistrat în trimestrul al treilea din cauza prelungirii restricțiilor de călătorie, se scrie în raport.

Per ansamblu, comerțul global de bunuri a scăzut cu 6 la sută anul trecut, un declin semnificativ, dar care este totuși cu 10,5 puncte procentuale mai bun decât colapsul înscris de cel cu servicii.

Revenirea comerțului mondial ar urma să încetinească din nou în primul trimestru din 2021, deoarece coronavirusul va continua să perturbe industria turismului.

Experții mizează pe o micșorare de 1,5% a comerțului cu bunuri și o scădere de 7% a celui cu servicii.

Prognozele sunt însă nesigure din cauza pandemiei și a incertitudinilor cu privire la pachetele de stimulare.