În februarie, ar putea începe vaccinarea anti-COVID

Primele loturi de vaccin împotriva COVID-19 vor ajunge în Republica Moldova la mijlocul lunii februarie. Este vorba despre 264.000 de doze produse de Oxford/AstraZeneca și 24.570 – de Pfizer/BioNTech.

Anunțul a fost făcut în weekend de către Ministerul Sănătății, după ce a recepționat confirmarea livrării serului din partea platformei COVAX.

Vaccinul Pfizer/BioNTech va fi depozitat la Agenția Națională pentru Sănătate Publică, care va asigura condițiile necesare de păstrare la temperatura de -60°C -90°C. Apoi, vor fi distribuite către punctele de imunizare, cu respectarea lanțului frig.

Preparatul produs de Oxford/AstraZeneca va fi trimis în tranșe, începând cu sfârșitul lunii februarie, pentru trimestrele I și II. Acesta trebuie păstrat la o temperatură de +2°C +8°C.

COVAX a primit cereri pentru aprovizionarea cu vaccin împotriva SARS CoV 2 din partea a 72 de state, însă, la prima etapă, doar 18, inclusiv Moldova, au fost selectate.

Țara noastră urmează să primească gratuit prin intermediul COVAX suficiente doze pentru a vaccina 20 la sută din populație. Ulterior, serul va fi procurat la un preț preferențial.