Noi cerințe de calitate pentru produsele apicole
Cerințele de calitate pentru produsele apicole, precum ceara de albine, propolisul, lăptișorul de matcă și polenul, destinate consumului uman, aprobate recent de Guvern, au fost publicate în Monitorul Oficial.
Documentul stabilește clar exigențele de siguranță a alimentelor, de prezentare şi etichetare, care trebuie respectate la producerea, colectarea, procesarea, ambalarea, depozitarea, păstrarea, la transportarea şi comercializarea produselor apicole autohtone, dar și de import.
„Calitatea şi siguranța produselor apicole presupune asigurarea respectării şi conformării cerințelor prescrise, igienei alimentare pe durata procesului de producție, de la materia primă până la consumator”, se indică în hotărârea Executivului.
Elaborarea programului a fost determinată de lipsa unor reguli de evaluare și certificare a produselor apicole, cu excepția mierii; de imposibilitatea plasării lor pe piață și inexistența unui certificat care să ateste calitatea.
Proiectul dat vine să alinieze cererile naționale la cele ale Comunității Europene.
Controlul asupra executării hotărârii îl va efectua Agenția Naţională pentru Siguranța Alimentelor.
Decizia va intra în vigoare la expirarea a trei luni de la data publicării în Monitorul Oficial al Republicii Moldova.