Miliardariilor li s-au cerut să combată foamea mondială, declară șeful alimentelor ONU: „Făceți ceea ce trebuie”
Principal al ONU (Organizația Națiunilor Unite), în domeniul alimentelor, a cerut miliardarilor și întreprinderilor să ajute la salvarea a 30 de milioane de oameni din întreaga lume care riscă să moară de foame, anul acesta, fără ajutor.
Directorul executiv al Programului Alimentar Mondial al ONU, David Beasley, a declarat că organizația necesită 4,9 miliarde de dolari pentru a-i hrăni pe cei expuși riscului, suma data reprezintă cheltuielile timp de un an întreg.
„La nivel mondial, există peste 2.000 de miliardari cu o valoare netă de 8 trilioane de dolari. În țara mea natală, SUA, există 12 persoane în valoare de 1 trilion de dolari ”, a declarat Beasley unui grup al Consiliului de Securitate al ONU, vorbind despre foamea provocată de conflicte.
„De fapt, rapoartele afirmă că trei dintre ei (persoanele menționate mai sus), au făcut miliarde peste miliarde, în timpul COVID-19. Nu sunt împotriva, ca oamenii să câștige bani, dar omenirea se confruntă cu cea mai mare criză, pe care fiecare dintre noi nu am mai văzut la viața noastră ”.
Pe măsură ce lumea s-a îndepărtat de criza coronavirusului, un număr de CEO și-au văzut creșterea valorii NET pe fondul de piață, fruntașii fiind din sectorul tehnologic. Conform datelor recente ale Forbes, CEO-ul Amazon, Jeff Bezos, rămâne cea mai bogată persoană din lume, cu o valoare netă de 177,9 miliarde de dolari. Sa raportat că a adăugat 13 miliarde de dolari într-o singură zi din luna iulie, acestui an.
În ceea ce privește valoarea netă, fondatorul Microsoft, Bill Gates, valorează 115,4 miliarde dolari USD și CEO-ul Facebook, Mark Zuckerberg, valorează 93,7 miliarde dolari USD, în timp ce valoarea netă a CEO-ului Tesla, Elon Musk,este estimată la 88,9 miliarde USD.
Beasley a subliniat că pandemia Covid-19 a agravat insecuritatea alimentară răspândită cauzată de ani de conflict în Nigeria, Sudanul de Sud, Republica Democrată Congo și Yemen. Acest lucru, combinat cu conflictul și schimbările climatice (încălzirea globală), a însemnat că „cei 270 de milioane de oameni care merg spre pragul foametei au nevoie de ajutorul nostru mai mult ca niciodată”, a spus el, numind 2021 un „an de schimbare sau de rupere”.
Programul alimentar mondial, lucrează cu peste 50 de guverne, încercând să ajute 138 de milioane de oameni și să evite ceea ce Beasley a numit „pandemie a foamei”.
„Facem aproape tot ce putem face pentru a opri barajul să nu explodeze. Dar, fără resursele de care avem nevoie, un val de insuficiență a produselor și foamete încă amenință să se extindă peste tot globul ”, a spus Beasley. „Și dacă o va face, va copleși națiunile și comunitățile deja slăbite de ani de conflicte și instabilitate”, a adăugat acesta.
El a declarat Consiliului de Securitate, că comunitatea internațională „nu mai are scuze” pentru că nu a acționat, dar a menționat că „guvernele sunt legate” și a făcut o declarație pentru sectorul privat să își intensifice eforturile.
„Este timpul ca cei care au cel mai mult să participe, să-i ajute pe cei care au cel mai puțin în acest timp extraordinar din istoria lumii. Pentru a arăta că îți iubești cu adevărat vecinii”, a spus Beasley. „Lumea are nevoie de tine chiar acum și este timpul să faci ceea ce trebuie”, adresând datul mesaj miliardarilor din întreaga lume.
Liderii mondiali s-au angajat să pună capăt foametei și malnutriției mondiale până în 2030, ca parte a obiectivelor ONU de dezvoltare durabilă (ODD). Beasley a felicitat eforturile țărilor din întreaga lume de a-și sprijini cetățenii în timpul pandemiei, alături de economiile avansate ale G20 (este un forum internațional pentru guvernele și guvernatorii băncilor centrale din 19 țări și Uniunea Europeană) și FMI (Fondul Monetar Internațional), pentru suspendarea rambursării datoriilor pentru țările mai sărace.
Sursă informație:https://www.cnbc.com/2020/09/18/billionaires-urged-to-combat-world-hunger-by-un-food-chief-do-the-right-thing.html