Unele părți din centrul Rusiei rămân sub amenințarea inundațiilor

Unele părți din centrul Rusiei rămân sub amenințarea inundațiilor, în timp ce revărsarea râurilor provoacă evacuarea și strămutarea a mii de oameni. Agenția de știri de stat Tass a raportat că peste 15.000 de locuințe au fost inundate în întreaga țară în ultimele săptămâni. Imaginile difuzate de televiziunea de stat au arătat că nivelul apei este încă ridicat în regiunile Tomsk și Kurgan și că se fac pregătiri suplimentare.

În regiunea Tomsk și în capitala sa, nivelul apei vastului râu Tom, care era încă parțial acoperit de gheață, ar putea crește până la 8,9 metri în următoarele zile, au declarat oficialii. O înregistrare video aeriană a arătat unele așezări joase de-a lungul râului deja parțial scufundate.

”V-ați pregătit bine? Foarte bine, anterior nu ne pregăteam așa. Nu avem nicio veste. Nu putem ajunge acolo. Cu siguranță este inundat acolo.”

„Ne-au dat tot ce aveam nevoie pentru a sta aici, personalul este foarte politicos. Întotdeauna este bine să ai o schimbare de peisaj, mai ales că nu am mai fost în vacanță de 20 de ani, acum mă odihnesc.”

Potopul a lovit regiunea, situată la aproximativ 1.200 de kilometri sud-est de capitala Moscova, la granița cu Kazahstanul, după ce un baraj de pe râul Ural a cedat săptămâna trecută în orașul Orsk sub presiunea apelor în creștere. Autoritățile au calificat situația din regiune drept o urgență de importanță federală. Mai la est, de-a lungul graniței cu Kazahstanul, regiunile Kurgan și Tyumen se pregătesc, de asemenea, pentru inundații și construiesc baraje pe măsură ce nivelul apei crește în râurile locale. Nivelul apei în râul Tobol, care curge prin regiunea Kurgan și traversează capitala acesteia, se așteaptă să depășească 11 metri, iar orașul însuși este amenințat de inundații. Locuitorii din toate așezările situate de-a lungul râului sunt îndemnați să se evacueze.