5000 de tone de păcură, ajutor din partea României

Guvernul de la București acordă țării noastre 5000 de tone de păcură pentru a asigura o alternativă energetică, în contextul crizei gazelor cu care se confruntă Republica Moldova. Primul lot de 1250 de tone a ajuns deja la Chișinău.

Natalia Gavrilița, prim-ministrul Moldovei: „Ne bucurăm foarte mult că în aceste condiții când statul este pus în fața unor provocări, când avem nevoie să utilizăm mai mult combustibil care este la prețuri înalte. Ne bucurăm că pe această platformă aici în spatele meu, vedeți trenul cu prima cantitate de păcură pe care o primim din partea guvernului României. Sunt 1250 de tone din ajutorul de 5000 de tone care a fost deja aprobat.”

Recepționarea cisternelor cu păcură a fost făcută în gara de trenuri Chișinău de către prim-ministrul Natalia Gavrilița, alături de Ambasadorul României la Chișinău, Daniel Ioniță și șeful Autorității Rezervelor Române de Stat, Georgian Pop.

Daniel Ioniță, Ambasadorul României în Moldova: „Păcura respectivă 5000 de tone, pentru unii dintre dumneavoastră poate nu înseamnă foarte mult. Dați-mi voie să o traduc în cifre, 5000 de tone, adică cinci milioane de kilograme, adică 3,5 milioane de euro. Este un ajutor din partea Guvernului României care a venit către dumneavoastră, cetățenii Republicii Moldova, care sunteți principalii beneficiari a acestui ajutor. Totul grație sprijinului acordat de Uniunea Europeană prin mecanismul de protecție civilă.”

Totodată, președintele Administrației Naționale a Rezervelor de Stat din România, spune că Bucureștiul deja a pregătit 2000 de tone de benzină și motorină pentru a sprijini Republica Moldova în contextul crizei refugiaților cu care se confruntă