50 la sută din recolta de mere va ajunge la fabricile de procesare

0 16

Recoltarea merelor din livezile din Moldova este în toi. Situația recentă când producătorul celor 5 hectare de livadă a răsturnat merele pe marginea drumului pentru a fi transportate la fabrica de procesare, a scos în evidență faptul că roada din acest an este afectată de numeroase boli și calitatea merelor nu este cea dorită de producători. Experții din domeniu susțin că în acest an, cantitatea care va fi exportată posibil va fi mai mică decât în anii precedenți.

Gheorghe Gaberi, expert în horticultură: ”În acest an, roada este cam 50 la 50 % mere de exportat versus mere de procesat. Cele de o calitate superioară se depozitează în frigidere și iarna, când începe sezonul de vânzări, vor fi exportate, dar să vedem unde mai exact pentru că pe piața din Rusia volumele de fructe au scăzut. Anii precedenți se reușise să se exporte 215-220 de mii de tone de mere, anul trecut cifrele de export spre Rusia au fost foarte mici. Posibil volumele exportate spre Federația Rusă se vor diminua în continuare, din mai multe motive, principalul fiind că rușii au plantat suprafețe întinse de livezi, prin urmare, nu mai au nevoie ca înainte de merele din țara noastră”.

Soluția necesară producătorilor de fructe din Moldova, potrivit expertului, ar fi diversificarea piețelor de desfacere, în special în țările cu un număr mare de locuitori, cât și diversificarea soiurilor de fructe cultivate.