Exportul masei lemnoase a fost interzis

În Republica Moldova a fost interzis temporar exportul lemnului de foc. O decizie în acest sens a fost aprobată de cabinetul de miniștri în ședința din 2 martie. Decizia va intră în vigoare în momentul publicării în Monitorul Oficial și va fi valabilă pentru o perioadă nedeterminată, scrie agora.md.

Iuliana Cantaragiu, Ministrul Mediului: „Scopul acestor modificări este de diminuare a exploatării producției lemnoase din fondul forestier, în mod special cel gestionat de stat, în contextul obiectivului național de extindere a suprafeței terenurilor împădurite, minimizarea tăierilor ilicite, stoparea exportului fraudulos de masă lemnoasă, și asigurarea populației cu surse de încălzire în localitățile care nu sunt conectate la gazele naturale.”

Astfel, din Republica Moldova va fi interzis exportul la lemnul de conifere – lemn de foc, sub formă de trunchiuri, butuci, vreascuri, ramuri sau sub forme similare; lemn sub formă de așchii sau particule; rumeguș, deșeuri şi resturi de lemn, chiar aglomerate, sub formă de butuci, brichete, pelete sau forme similare.