Rata de infectare cu COVID-19 la copii crește alarmant

Rata de infectare cu COVID-19 la copii a crescut alarmant în ultimele două săptămâni, a declarat șeful Direcției Generale Asistență Medicală și Socială, Boris Gîlca, în cadrul ședinței Consiliului Municipal Chișinău. Acesta a mai adăugat că în spitalele din Capitală sunt internați peste 500 de pacienți testați pozitiv la COVID-19, dintre care 26 de persoane sunt în stare critică. Numărul de paturi este limitat, atât pentru copii, cât și pentru maturi, a menționat și primarul general al Capitalei, Ion Ceban.

ION CEBAN, primar general al mun. Chișinău: „Totodată, observăm o situație foarte îngrijorătoare cu privire la infectarea cu COVID la copii. Avem extrem de multe cazuri, care au depășit capacitățile de spitalizare. La Spitalul Clinic de Boli Contagioase pentru Copii, toate paturile sunt ocupate cu copii testați pozitiv la COVID cu forme grave și critice. Sunt internați și din municipiu, și din Republică.”

Din cauza ratei mare de infectare la copii, sunt puse la dispoziție și paturile din alte spitale din Chișinău. În acest sens, direcția Municipală în Sănătate Publică va discuta cu autoritățile centrale, pentru a spori capacitatea de spitalizare a copiilor.

BORIS GÎLCA, șef, Direcția Generală Asistență Medicală și Socială, Chișinău:  „La copii este alarmantă, deoarece în anumite cazuri se suprapune și infecția gripală, și atunci tratamentul devine mai complicat. Avem mobilizate absolut toate necesitățile pentru tratamentul de calitate a copiilor, aceasta este prioritatea noastră acum.”

Numărul de infectări în rândul copii a crescut simțitor, după ce aceștia au revenit la școală. Iar săptămâna trecută au fost făcute controale în cadrul instituțiilor. În urma acestora, s-a observat că elevii nu respectă distanța, iar masca de protecție lipsește. Autoritățile în sănătate publică, îndeamnă părinții, profesorii cât și elevii să respecte măsurile epidemiologice.

BORIS GÎLCA, șef, Direcția Generală Asistență Medicală și Socială, Chișinău: „Ne așteptăm în următoarele zile în continuare la o creștere extinsă a cazurilor noi de COVID cauzate de tulpina Omicron, care este una foarte contagioasă, de aceea trebuie să fim pregătiți.”

Potrivit Ministerului Sănătății, pentru ziua de 16 ianuarie, pe întreg teritoriul țării au fost înregistrate peste 1000 de cazuri noi de COVID-19, dintre care aproximativ 500, în Capitală. Municipiul Chișinău este sub cod roșu de alertă epidemiologică.