Vitrohub Moldova – un nou laborator modern de producere a materialului săditor devirusat

Un laborator modern de producere a materialului săditor devirusat – Vitrohub Moldova – a fost creat în ţara noastră de o companie – membră a Asociaţiei MOVCA, în colaborare cu Universitatea de Stat din Moldova.  

Scopul principal al creării acestui laborator este producerea de material săditor devirusat de alun. Vitrohub Moldova dispune şi de capacităţi pentru a obţine portaltoiuri de plante fructifere, perene de uz medicinal, precum şi decorative.

Vitrohub Moldova a fost creat în conlucrare cu experţi din Italia, care coordonează activitatea laboratorului şi contribuie la formarea de specialişti în materie pentru ţara noastră.

Laboratorul a realizat deja un ciclu complet de producere a plantelor ce a inclus etapele de multiplicare, înrădăcinare, transplantare şi preadaptare. Concomitent, a fost implementat şi un proiect de extindere a capacităţii de producere, care este în prezent de peste jumătate de milion de plante concomitent.

După ce a produs un lot de material săditor de alun, Vitrohub Moldova se află acum în proces de multiplicare a unei partide de portaltoi de piersic. Toată producerea se face la comandă.

Laboratorul dispune de o seră modernă, situată la Puhoi. În timpul apropiat va mai fi montată o seră şi va fi pus în funcţiune utilaj de producere a ghivecelor din hârtie biodegradabilă.

Materialul săditor produs la Vitrohub Moldova poate fi utilizat şi în cadrul agriculturii ecologice, inclusiv pentru extinderea livezilor sau pe terenurile certificate.