La Bălți, nici maturii, nici tinerii nu vor să se vaccineze

Deși procesul de vaccinare al copiilor împotriva COVID-19 a început încă la jumătatea lunii noiembrie, la Bălți, părinții nu se grăbesc să-și imunizeze odraslele. Doar 52 de copii cu vârsta de peste 12 ani au fost vaccinați contra Coronavirusului. Pe țară, numărul copiilor imunizați se apropie de 4000, relatează NordNews.md.

VALERIA DASCĂL, medic imunolog, Centrul Medicilor de Familie Bălți: ,,În prezent, la Centrul Medicilor de Familie nr.1 s-au vaccinat 21 de copii, la nr.2 – 9 copii, la nr.3 – 4 copii, la nr.4 – 5 copii, la nr.5 – 9 copii, iar la nr.6 – doar un copil. Adică, până în prezent – 52 de copii.  Dinamica este bună. Copiii și părinții sunt mai interesați. Mai ales cei care vor să iasă din țară. Sunt și copii care participă la competiții sportive, olimpiade.

Între timp, unii părinți spun că încă nu sunt pregătiți să-și vaccineze copiii, iar alții se gândesc să o facă. 

,,Mai așteptăm puțin pentru că ne facem griji, cum copiii vor suporta acest vaccin.

,,Da, bine. În copilărie toți am fost vaccinați. Părinții ne administrau totul cum trebuie.

,,Copiii trebuie vaccinați.

,,Cu privire la copii nu știu. Nu am deja copii mici. Înainte nu întrebau cu privire la vaccin, dar îl administrau și toți erau de acord. Cred că trebuie administrat”, au spus locuitorii.

Potrivit specialiștilor, imunizarea copiilor este foarte necesară în contextual în care, în ultimul timp, au apărut noi tulpini de Coronavirus.

ELENA TUREAC, specialist, Centrul de Sănătate Publică: ,,În ultimul timp, pe măsură ce virusul suferă mutații, apar noi tulpini. Tulpinile devin tot mai agresive și sunt afectați și copiii. Virusul circulă în rândul copiilor, infectând și adulții.

Vaccinarea copiilor are loc cu o consultație prealabilă la medicul de familie.

ELENA TUREAC, specialist, Centrul de Sănătate Publică: ,,Copiii sunt vaccinați doar cu acordul părinților, cu o solicitare din partyea lor.  Sunt trecuți pe lista de așteptare de către medicii de familie. Ulterior, se semnează un acord în scris. Medicul de familie examinează copilul, informează părintele. Toți copiii care au primit vaccinarea nu au avut reacții adverse. Se vaccinează cu serul Pfizer.

În total, la Bălți, 30 de mii de persoane și-au administrat prima doză de vaccin și aproape 20 de mii au primit deja ambele doze. Alți 943 de oameni au primit a treia doză de rapel.