40% dintre căprioarele sălbatice au avut COVID, conform descoperirilor din SUA

Noul coronavirus pare să fi sărit cumva de la oameni la cerbi sălbatici în unele părți ale Statelor Unite.

 

În nord-estul națiunii, un sondaj federal recent a descoperit anticorpi neutralizanți pentru SARS-CoV-2 la 40% din totalul căprioarelor cu coadă albă (Odocoileus virginianus) care au fost eșantionate.

 

Este prima dovadă a expunerii pe scară largă la SARS-CoV-2 la animalele sălbatice și, în timp ce studiul de pre imprimare trebuie încă verificat și revizuit de către colegi, descoperirile sunt motive de îngrijorare.

 

Deși niciuna dintre căprioare nu a prezentat efecte adverse asupra sănătății, prezența anticorpilor specifici în sângele lor sugerează că au luptat recent împotriva virusului.

 

Prin adăpostirea și răspândirea în tăcere a acestui agent patogen, oamenii de știință se îngrijorează că populațiile de cerbi permit SARS-CoV-2 să se adapteze și să evolueze în noi tulpini – unele care ar putea re-infecta oamenii cu ani de-a lungul drumului cu o transmisibilitate și o severitate chiar mai mari decât înainte.

 

La urma urmei, căprioarele cu coadă albă se intersectează mult cu speciile noastre, indiferent dacă este vorba de munca pe teren, lucrări de conservare, hrănire, vânătoare sau ape uzate umane, oferind o cale perfectă pentru ca un virus să se răspândească înainte și înapoi.

 

Mai mult, cerbii cu coada alba pot forma grupuri sociale, o structura de contact cu potențialul de a sprijini transmiterea intra specie a mai multor agenți patogeni.

 

De când a început pandemia globală, oamenii de știință au fost îngrijorați de noul coronavirus care sare de la oameni la o altă specie de animal, cunoscută sub numele de spoonback zoonotic.

 

Anul trecut, de exemplu, un focar în rândul nurcilor de fermă a dus la sacrificarea masivă de animale în Europa și Statele Unite. Dar, spre deosebire de animalele captive, infecțiile dintre animalele sălbatice nu sunt atât de ușor de controlat.

 

Studiile anterioare din laborator au arătat căprioarele cu coadă albă sunt extrem de sensibile la SARS-CoV-2 și că un individ infectat din această specie îl poate infecta pe altul.

 

Acest nou sondaj sugerează că o răspândire similară ar putea avea loc în sălbăticie, deși sunt necesare mai multe cercetări pentru a afla cum se întâmplă asta.

 

Echipa a avut acces la 385 de probe de ser de cerb cu coadă albă sălbatică din ianuarie până în martie 2021, precum și 239 de probe arhivate din 2011 până în 2020, pe care le-au testat pentru anticorpi SARS-CoV-2.

 

Modul în care acești cerbi au fost expuși la virus în primul rând este încă neclar. Ar fi putut sări direct de la oameni sau ar fi putut fi transmis de la animale sau animale sălbatice care au intrat în contact cu noi și apoi pe cerbi cu coadă albă.

 

Ca atare, oficialii din SUA solicită o supraveghere mai mare a faunei sălbatice, în special în rândul prădătorilor și al celor care curăță în mod regulat cu căprioarele.

 

SARS-CoV-2 s-ar putea revărsa în sălbăticie mai repede decât o putem șterge.

 

Sursa informației: https://www.biorxiv.org/content/10.1101/2021.07.29.454326v1