Un stup robotizat ajută albinele să își găsească refugiul din calea pericolelor din lumea exterioară

0 18

Un startup israelian a dezvoltat un stup de ultimă generaţie, dotat cu un braţ robotic, pentru minimizarea riscului de colaps al coloniilor de albine, relatează Reuters.

Bâzâitul albinelor acoperă zumzetul braţului robotic ce funcţionează cu o eficienţă de neegalat pentru un apicultor uman. Unul după altul, mecanismul scanează teancuri de faguri care împreună ar putea adăposti până la două milioane de albine, pe care îi inspectează de eventuale boli, monitorizează nivelul de pesticide şi raportează în timp real orice fel de pericole care ameninţă colonia.

La nivel mondial, s-a remarcat o scădere drastică a numărului de albine, în mare parte din cauza agriculturii intensive, a utilizării pesticidelor, a dăunătorilor şi a schimbărilor climatice.

Companiile au încercat diferite tehnologii pentru a încetini colapsul în masă al coloniilor, cum ar fi plasarea senzorilor pe stupi tradiţionali din lemn sau diverse metode pentru a face faţă scăderii numărului de albine, precum polenizarea artificială.

Având dimensiunea aproximativă a unei remorci de marfă, stupul Beewise găzduieşte 24 de colonii. În interior, acesta este echipat cu un braţ robotic ce se poate strecura printre faguri, viziune computerizată şi camere. Deschiderile codate pe culori din laterale permit albinelor să vină şi să plece.

‘Orice ar face un apicultor, mecanismul robotizat imită şi o face mai eficient fără a obosi vreodată, fără a pleca în vacanţă şi fără a se plânge’‘, a declarat directorul executiv Saar Safra.

Printre sarcinile pe care le îndeplineşte mecanismul se numără recoltarea mierii, aplicarea de medicamente şi unificarea sau divizarea stupilor.

Beewise a strâns deja 40 de milioane de dolari din finanţare de la investitori privaţi, iar peste 100 din sistemele sale sunt utilizate în Israel şi Statele Unite, notează Reuters.