Ce știu oamenii despre poluare?

Poluarea aerului, calitatea proastă a apei sau insalubritatea sunt printre cele mai cunoscute probleme de mediu, care afectează direct sănătatea umană. Un sondaj de opinii în satul Răzeni, raionul Ialoveni, ne-a arătat, însă, că părerile oamenilor despre problemele de mediu sunt împărțite. În timp ce unii sunt nemulțumiți de gunoiștea care le provoacă disconfort, sau de fumul dens de la arderea frunzelor, alții afirmă că nu sunt probleme de mediu în sat, scrie ecopresa.md

Deși zgârciți la vorbă, unii răzeneni ne-au spus că în sat gunoiul se colectează centralizat, au apeduct, iar unii și canalizare – drept că nu centralizat, dar o groapă în grădină pentru apele uzate. Din păcate, acest fapt nu-i deranjează. Potrivit altora, localitatea nu are probleme de mediu. Sunt și din cei care la mediu atribuie chestiunea drumului nereparat. Totuși, mai mulți localnici au vorbit cu durere despre starea mediului la nivel local.

Gunoiștea din sat care se află lângă iaz, bate vântul, gunoiul este împrăștiat și ajunge și în apă, și pe terenurile agricole, inclusiv în ograda casei mele”, spune un tânăr. Potrivit lui, o soluție ar fi sortarea și, ulterior, reciclarea deșeurilor. Despre mirosul venit de la gunoiște vorbește și o doamnă, iar o rezolvare o vede în atitudinea mai conștiincioasă a sătenilor.

Câțiva localnicii cred că ar fi bine de curățat fântânile din localitate – deși satul este conectat la apeduct, mai merg la fântână, când nu este apă la robinet.

Arderea frunzelor și a gunoiului din curți îi supără pe răzeneni. În unele seri, fumul este foarte dens și este în regiunea grădiniței, spune cu îngrijorare o localnică, a cărui copil frecventează instituția preșcolară. Se teme că fumul îi afectează sănătatea, s-a adresat la autorități care au îndemnat-o să sune la poliție, pentru ca făptașii să fie amendați. Ea susține că s-ar rezolva problema prin majorarea amenzilor și semnalarea cazurilor de către cetățeni.

Alte probleme de mediu locuitorii din Răzeni nu au menționat, însă s-au arătat deschiși să participe la diverse acțiuni ecologice, cum ar fi de salubrizare sau de plantare a arborilor.

O scurtă analiză a discuțiilor cu oamenii de la Răzeni arată că sunt percepute doar problemele vizibile și care i-au afectat direct, lipsind o educație și conștientizare ecologică. Într-o notă, Agenția Europeană de Mediu scrie că un mediu curat este esenţial pentru sănătatea umană şi bunăstare.

Printre problemele de mediu care se întâlnesc în localitățile din Moldova sunt: gestionarea greșită a deșeurilor, poluarea resurselor de apă, suprafața redusă a terenurilor împădurite, pierderea biodiversităţii, poluarea aerului, degradarea solului etc. și, deja tot mai mult, schimbările climatice, agravate de lipsa educației ecologice.–