„30 de ani de bla bla bla bla”: Thunberg pune sub semnul întrebării discuțiile privind clima

Greta Thunberg și alți tineri militanți au adoptat un ton sceptic la discuțiile despre climă din această săptămână din Italia, afirmând că s-au făcut multe promisiuni, dar nu s-a făcut mare lucru pentru a combate încălzirea globală în cele aproape trei decenii de la Summitul Pământului, relatează REUTERS.

 

Temerile că schimbările climatice se înrăutățesc au crescut după ce, în august, un raport al ONU a avertizat că situația este periculos de aproape de a scăpa de sub control, iar lumea se va confrunta cu siguranță cu perturbări suplimentare pentru generațiile următoare.

 

„Treizeci de ani de bla, bla, bla”, a spus Thunberg la sesiunea de deschidere a unui eveniment Youth4Climate, marți.

 

Mii de tineri activiști s-au reunit la Milano în această săptămână, iar aproximativ 400, din aproximativ 190 de țări, urmează să se întâlnească cu factorii de decizie politică pentru a elabora propuneri de soluții posibile.

 

„Așa-numiții lideri au ales tinerii pentru întâlniri ca aceasta pentru a se preface că ne ascultă, dar nu ne ascultă”, a spus Thunberg.

 

„Nu există o planetă B … Schimbarea nu este doar posibilă, ci și necesară, dar nu dacă vom continua așa cum am făcut-o până astăzi”.

 

Tinerii activiști, care au luptat pentru ca schimbările climatice să ajungă în fruntea agendei globale, la ani după ce liderii de la Summitul de la Rio din 1992 din Brazilia s-au angajat să abordeze problemele de mediu, sunt provocați să contribuie la găsirea de soluții înainte de summitul COP26 al Națiunilor Unite din noiembrie.

 

Propunerile lor vor fi analizate de miniștrii climei și energiei, care se vor reuni în același loc pentru reuniunea de dinaintea COP26, iar unele dintre ele vor ajunge la summitul de la Glasgow.

 

Reuniunile au loc în contextul în care creșterea prețurilor la energie pe piețele mondiale alimentează temerile privind o reacție populară împotriva reformei climatice.

 

Conferința COP26 a ONU are ca scop să asigure o acțiune mai ambițioasă în domeniul climei din partea celor aproape 200 de țări care au semnat Acordul de la Paris din 2015 și au convenit să încerce să limiteze încălzirea globală cauzată de om la 1,5 grade Celsius.

 

„Tinerii trebuie să înceapă să se implice în negocierile propriu-zise”, a declarat Rose Kobusinge, un tânăr delegat din Uganda. „Vrem 1,5 (grade) și nu vom depăși acest nivel.”

 

„BANII VORBESC”

La summitul lor preCOP26, care începe joi, aproximativ 50 de miniștri ai climei vor aborda obstacolele, inclusiv opiniile diferite privind ritmul tranziției și cine plătește pentru aceasta.

 

În timp ce noile promisiuni în materie de energie și de finanțare din partea SUA și a Chinei i-au făcut pe negociatori să fie mai optimiști, multe țări G20, inclusiv mari poluatori precum China și India, nu au prezentat încă actualizări ale planurilor lor de acțiune pe termen scurt privind clima.

 

„Acum este momentul ca liderii celor mai mari economii și ai celor mai mari emițători de gaze cu efect de seră să își ia angajamente mult mai îndrăznețe”, a declarat marți, într-un mesaj video, președintele britanic al COP26, Alok Sharma.

 

Activiștii în domeniul climei le cer decidenților politici să treacă de la retorică la acțiune și să pună la dispoziție miliardele de dolari necesare pentru ca lumea să renunțe la combustibilii fosili și să treacă la o energie mai curată, într-un an în care s-au înregistrat valuri de căldură, inundații și incendii record.

 

„Banii vorbesc, iar dacă națiunile bogate nu restructurează datoriile pentru națiunile sărace și nu se angajează să aloce 500 de miliarde de dolari pentru acțiuni în domeniul climei în perioada 2020-2024, nu are rost să pierdem timpul la aceste reuniuni”, a declarat Oscar Soria de la rețeaua de activiști Avaaz, cu sediul în SUA.

 

Națiunile bogate care s-au angajat în urmă cu un deceniu să mobilizeze 100 de miliarde de dolari pe an pentru a ajuta țările vulnerabile să se adapteze și să facă tranziția către o energie mai curată sunt încă departe de obiectivul lor pentru 2020.

 

„A fost promis până în 2020 și noi încă așteptăm”, a declarat Vanessa Nakata, o tânără delegată din Uganda.