25 de familii din Glodeni s-au mutat în casă nouă

25 de familii și tineri din Glodeni au primit cheile apartamentelor sociale. Locuințele cu una, două și trei odăi au fost dotate cu sistem de încălzire autonom, geamuri termopan și uși interioare, relatează nordnews.md.

De cinci ani, Vasile Buza este țintuit într-un scaun cu rotile. Noua casă este o oportunitate pentru el de a fi independent și de a-și crea o familie.

”Acolo unde am locuit cu mama, n-am avut acces la baie, la wc. E foarte greu pentru o persoană cu dizabilități. Am ajuns și la ziua în care mi-au fost înmânate cheile de la apartamentul social. E foarte accesibil aici, interiorul e foarte frumos. Într-adevăr, mă bucur că voi avea o astfel de locuință. Vreau pe viitor să-mi găsesc o persoană iubită care să-mi facă viața mai frumoasă pentru că e greu când locuiești singur.”

Și această femeie, mamă a trei copii, a primit apartament, după ce a locuit cu chirie ani la rând.

”Stau în chirie la o bătrânică, și vin în toată ziua cu trei copii la rutieră. Îi las aici la grădiniță/școală, după care pe jos merg în capătul opus al orașului la locul de muncă, la spital. În sfârșit, a venit și momentul mult așteptat. Lacrimi de bucurie, pentru noi este un mare plus. Este o ocazie minunată.”

Cele 25 de locuințe au revenit persoanelor cu nevoi speciale, familiilor cu cel puțin trei minori, celor monoparentale și angajaților din sistemul bugetar. Noii proprietari spun că acum sunt motivați să rămână în țară și să-și făurească un viitor în orașul Glodeni.

”Am locul meu de trai și deja nici nu mă gândesc să plec peste hotare. Am unde să mă întorc, la cuibușorul meu. Și pentru mine și pentru copii o să fie mai bine, voi sta mai mult cu copiii acasă.”

”Suntem foarte bucuroși că autoritățile au hotărât și depus efort să ne ajute pe noi. Copiii noștri se bucură și ei foarte tare. Le mulțumim din suflet. Sperăm să fie totul bine.”

”Le mulțumesc din suflet angajaților primăriei pentru acest frumos bloc locativ. Aceasta mă va ajuta să rămân în Republica Moldova și să-mi găsesc de muncă. Îmi voi lega viitorul de acest oraș, nu voi pleca peste hotare.”

”Când i-am spus fiicei mai mari că vom avea un apartament unde ea va avea camera personală, nu-i venea a crede. Foarte bucuroasă pentru copii mei.”

Blocurile au fost ridicate în cadrul Fazei a II-a a proiectului de construcție a locuințelor pentru păturile sociale vulnerabile, cu susținerea financiară a Băncii de Dezvoltare a Consiliului Europei.

”Condițiile regulamentului au fost foarte dure. Principalele criterii (de acordare – notă red.) au fost ca venitul beneficiarilor să nu depășească minimul pe economie. Al doilea criteriu a fost ca aceștia să nu dispună de proprietate. Din 30 de apartamente au fost distribuite 25. Cinci apartamente au rămas nedistribuite, deoarece din cele 43 de persoane care au depus dosarele, 19 n-au întrunit condițiile regulamentului”, menționează Ala Ojoga, specialist principal în problemele privatizării.

În ultimii șapte ani, programul a fost implementat în 12 raioane din republică. Până în prezent, au fost date în folosință 556 de apartamente.