Casa părintească nu se vinde…

În satul Pererîta, Briceni, se află casa părintească a regretatului poet Grigore Vieru, transformată, acum șase ani, în muzeu. Aici, poetul trăiește prin tot ce ne-a lăsat drept moștenire – opera sa, relatează NordNews.md.

Oamenii din sat spun că numele lui Grigore Vieru face mare onoare nu doar Pererîtei, ci întreg spațiului românesc și peste tot în lume unde se vorbește limba română.

„Cred că oricine din sat se mândrește într-adevăr cu așa comoară, aș spune. Grigore Vieru a fost scriitorul întregului neam, nu doar al Pererîtei și a lăsat un tezaur, un patrimoniu deosebit  pentru cultura Moldovei și a României întregi.”

„Poate pentru cineva străin nu contează atât de mult, dar eu acolo am lucrat, am uns cu lut iarna, am căutat lutul și am făcut totul, am văruit, afară și în interior, acolo nu este un ungheraș neatins de mâinile noastre”, povestesc localnicii.

Muzeul a fost renovat în cadrul unui proiect inițiat de Ministerul Culturii al Republicii Moldova și cu susținerea Guvernului României.

Corina Ciobanu, ghid, Casa-muzeu „Gr. Vieru”, s. Pererîta: „Satul de baștină a lui Grigore Vieru, satul Pererîta este sat înfrățit cu comuna Dumbrăveni din județul Suceava, România. Dumnealor au făcut un gest generos și ne-au cadonat acoperișurile, toată șindrila pe care o vedeți la casa-muzeu este procurată de dumnealor, din România,”

Casa mare a rămas intactă și arată ca în anii de copilărie ai poetului.

Corina Ciobanu, ghid, Casa-muzeu „Gr. Vieru”, s. Pererîta: „Noi ne aflăm în casa mare a lui Grigore Vieru acasă. Casa mare a fost decorată de însăși mama poetului, bătrâna Eudochia, cu mânuțele ei cele harnice. Tavanul și pereții sunt în original, așa cum ne-au rămas.”

În casa mare stă un covor din zestrea familiei Vieru, donat de soția poetului, doamna Raisa.

Corina Ciobanu, ghid, Casa-muzeu „Gr. Vieru”, s. Pererîta: „Covorul Moldovenesc din Casa mare este cadonat de către domna Raisa Acesta este cadoul de nuntă pe care l-a primit atunci când Grigore Vieru a adus-o să o prezinte ca mireasă rudelor din sat.”

Bucătăria de vară a mamei Eudochia a fost transformată într-o sală de expoziție, cu cărți, diplome și fotografii din viața poetului.

Corina Ciobanu, ghid, Casa-muzeu „Gr. Vieru”, s. Pererîta: „Noi avem aici diploma de absolvire a Universității „Ion Creangă”, Facultatea de Limbă și Istorică Moldovenească. Avem prima cărțulie editată de către Grigore Vieru în anii studenției, la editura Școala Sovietică. Iată și fotografia cu mama, sora și fiul surorii, la Chișinău, Grigore Vieru, student la universitate.”

În muzeu sunt expuse și câteva pagini scrise de mâna lui Vieru, precum și o scrisoare de la mama Eudochia.

Corina Ciobanu, ghid, Casa-muzeu „Gr. Vieru”, s. Pererîta: „Avem manuscrisele poetului, avem poemul „Lucian Blaga” și „Iezii lui Creangă” și iată avem scrisoarea de la mama. ”

Trebuie să vorbim despre Grigore Vieru și să-i citim opera nu doar de două ori pe an, cum se obișnuiește pe la noi. Pentru că dragostea față de mamă, de limba maternă, de tot ce e frumos nu are zile de odihnă.

Corina Ciobanu, ghid, Casa-muzeu „Gr. Vieru”, s. Pererîta: „Grigire Vieru este cel mai prețios poet român, al neamului românesc. Dumnealui spunea că este o lacrimă a marelui poet Eminescu. E un lucru nespus de frumos, o poezie dulce și armonioasă.”

Din păcate, ocupați cu tot felul de probleme cotidiene, membrii familiei Vieru trec tot mai rar prin sat.

Corina Ciobanu, ghid, Casa-muzeu „Gr. Vieru”, s. Pererîta: „Fiul mai mare locuiește în România, fiul mai mic, locuind în Chișinău, ambii vin foarte rar, sunt ocupați, au treburile lor, serviciu, foarte des ne dau câte un apel telefonic, se interesează cum o ducem și dacă nu ducem lipsă de ceva.”

Călin Vieru, fiul mezin al poetului, recunoaște că nu a fost de multișor la Pererîta. De vină ar fi… pandemia.  

Călin Vieru, fiul lui Grigore Vieru: „Ne străduim să mergem o dată pe an, atunci când are loc și festivalul duplex cu invitații din România, mai des nu prea reușim să mergem. Copilăria am petrecut-o acolo, în fiecrae vară am fost. Atunci când a fost inaugurat, atunci am venit cu mai multe lucruri personale din bilbioteca poetului, din lucrurile personale, dar și din cele personale care erau împrăștiate prin sat, le-am mai găsit și le-am mai adunat.”

Călin Vieru spune că ar fi bucuros să contribuie la amenajarea și renovarea casei-muzeu, doar că… nimeni nu i-o cere.

Călin Vieru, fiul lui Grigore Vieru: „De atunci nu am avut solicitări de acest tip, mai mari, ca de exemplu pentru reparație sau pentru a aduce un birou, o masă de scris sau un fotoliu. Presupun eu că toate sunt aranjate într-o armonie, mai mult va fi deja prea mult.”

La Pererîta au fost pe ospețe mari personalități ale culturii române, prieteni de-o viață ai lui Grigore Vieru.

Corina Ciobanu, ghid, Casa-muzeu „Gr. Vieru”, s. Pererîta: „Au fost Tudor Gheorghe cu un concert gratis în localitatea Pererîta, Fuego, cu un concert gratis, poetul Petru Rotaru a fost la noi, Mihai Cimpoi.”

Angajații muzeului spun că și-ar dori, în primul rând, mai mulți vizitatori.

Corina Ciobanu, ghid, Casa-muzeu „Gr. Vieru”, s. Pererîta: „Noi suntem mereu cu ușile deschise, dar cred că este nevoie de dorința populației Republicii Moldova ca să vadă ce au în țară, nu să plece peste hotare.”

Grigore Vieru s-a stins din viață la 18 ianuarie 2009. A fost decorat, post-mortem, cu Ordinul Național „Steaua României” în grad de Mare Cruce.