Starea de urgență în sănătate publică, prelungită

Este oficial! Starea de Urgență în sănătate publică se prelungește în Moldova până în data de 15 aprilie, cu posibilitatea revizuirii acesteia. Decizia a fost aprobată la ședința Comisiei naţionale extraordinare de sănătate publică, prezidată de premierul interimar, Aureliu Ciocoi.

Principalul argument care a stat la baza luării acestei hotărâri a fost faptul că situaţia epidemiologică din republică rămâne nefavorabilă.

În săptămâna a VI-a din 2021, comparativ cu a V-a, numărul de cazuri a crescut cu 17.9 la sută. În ultimele 14 zile, în nouă teritorii, se atestă cod portocaliu, iar în celelalte 29 – cod roșu de alertă.

Comisia a instituit măsuri suplimentare de restricție pentru a preveni răspândirea virusului Sars-Cov-2. Una dintre acestea vizează centrele comerciale, care vor fi închise în week-end, începând cu 17 februarie.

Din aceeași zi, se restricționează și activitatea piețelor, cu excepția celor agricole, care vor lucra doar  marțea, joia și sâmbăta.

Totodată, a fost redus numărul admis de participanți la evenimentele festive în unităţile de alimentaţie publică, de la 50 de persoane la cel mult 20. Prezența spectatorilor în incinta cinematografelor rămâne interzisă. De asemenea, în această perioadă, va fi sistată activitatea cluburilor de noapte și a discotecilor.

CNESP a mai decis limitarea numărului de pasageri în transportul feroviar și rutier în traficul municipal, raional și interraional – la 50% din capacitatea de îmbarcare.

Agenții economici care activează în spații închise vor trebui să asigure aflarea concomitentă în interior a consumatorilor în baza normativului un vizitator la 4m2 de suprafață comercială liberă.

Totodată, angajații autorităților adminsitrative centrale subordonate Guvernului vor avea un regim special – de la 7:30 până la 16:00 cu pauza de masă între12.00-12:30.

Momentan, se menține programul actual de studii, dar va fi monitorizată riguros evoluția cifrei contaminărilor, în vederea examinării posibilității de a se reveni la învățământul online.