2022 a început bine pentru exportatorii de mere

În luna ianuarie a acestui an, au fost exportate din țară circa 26 de mii de tone de mere, mai puțin decât în perioada similară din anul trecut cât s-au comercializat peste hotare 14 mii tone de mere, arată datele Serviciului Vamal. 

De la începutului anului 2022, aproximativ 24 de mii de tone de mere moldoveneşti au fost exportate în Federaţia Rusă. Restul merelor, Moldova le-a vândut în peste 12 țări ale lumii, în Emiratele Arabe Unite, Belarus, Kazahstan.

Potrivit traderilor, cererea de mere moldovenești în Federaţia Rusă a fost relativ stabilă în luna ianuarie curent, însă nivelul prețurilor de achiziționare a fost unul scăzut, aproximativ 5,5-7,5 lei pentru un kilogram, pentru merele roșii, calitate medie și înaltă.

Reprezentanții asociațiilor producătorilor agricoli speră că în luna februarie, volumul exporturilor de mere să nu scadă față de luna.

Potrivit prognozelor, în depozitele întreprinderilor din ţară au rămas cel puțin 150 -160 mii tone de mere din recolta anului trecut. Ponderea principală a acestor fructe este de calitate înaltă pentru export.