15% din populație intenționează să emigreze în următorii trei ani

Fiecare al patrulea tânăr din Bălți, cu vârsta de până la 34 de ani, vrea să emigreze în următorii trei ani, arată un profil demografic realizat recent. Datele mai relevă că numărul locuitorilor din Bălți este în ușoară scădere. În prezent, municipiul numără puțin peste 98 de mii de persoane cu viză de reședință, dintre care 20 la sută au vârsta de 60 de ani și mai mult, relatează NordNews.md.

Marina Soloviova, cercetător, Centrul Analitic Independent Expert Grup: „Momentele pozitive este numărul mare de persoane apte de muncă -58% din locuitorii municipiului Bălți. Adică are cine lucra. Un alt fapt îmbucurător este că bălțenii vor mai mulți copii, cel puțin câte doi în familie. Totodată, avem o rată mare a șomajului în rândul femeilor, conflicte între viața de angajat și cea de familie, dar și dorința tinerilor de a pleca din țară.”

Analiza face parte din programul UNFPA de reziliență demografică pentru Europa și Asia Centrală lansat de Fondul Națiunilor Unite pentru Populație în 2021.

Marin Boboc, coordonator regional Promo-LEX: „În contextul monitorizării alegerilor, aceste date vor fi pentru noi foarte importante. Le vom examina și vom vedea cum vom putea să le utilizăm în viitorul scrutin electoral.”

Irina Serdiuc, secretar al Consiliului municipal Bălți: „Aceste date demografice sunt foarte importante mai ales pentru planul urbanistic. De exemplu dorim să construim un cartier nou, trebuie să cunoaștem câți copii sunt acolo, câți adulți. Ulterior, putem stabili de cât spațiu au nevoie, locurile pentru plimbări pentru anumite categorii de persoane.”

Datele acumulate arată că doar 28% din salariați își pot acoperi cu ușurință necesitățile de bază. Și mai greu le este familiilor cu copii mici.

„Scutecele s-au scumpit, mâncarea pentru copii s-a scumpit. Am gemeni. Cheltuielile sunt mari.  Eu am trei copii. Am unul mai mare. Toți trei poartă scutece. Am nevoie de două cutii în fiecare săptămână. Cheltuim câte 8-9 mii de lei doar pentru gemeni”, a mărturisit o mamă.

„Am o nepoțică de șase ani și îmi este frică. Mă culc și mă trezesc în lacrimi. Ce va fi cu copiii noștri? Nimic bun. Când eram mică se trăia greu, dar rubla era stabilă și era stabilitate în jur. Acum nu este așa.”

„Viața e grea, de lucru nu-i, iar dacă este – salariile sunt mici și nu ne ajunge pentru nimic. Cum se spune în popor: „cum e poporul așa e și regele” și autoritățile. Noi suntem așa și eu sunt așa. Să învinuim…ar trebuie să începem de la noi”, au mai spus oamenii.

Pe țară, 15% din populație intenționează să emigreze în următorii trei ani, majoritatea fiind tineri cu studii superioare.

„Avem nevoie de un salt economic, crearea locurilor de muncă și implicarea tinerilor în viața socială. Acum sunt alte viziuni asupra vieții. Tinerii simt că statul nu are nevoie de ei și caută alternative.”

„Nu sunt locuri de muncă, iar dacă sunt – sunt rău plătite. Asta e principala cauză. Toți pleacă, și noi plecăm. Lucrez peste hotare și tot revenim”, au adăugat locuitorii.

Statisticile arată că doar în 2021, peste 34 de mii de moldoveni au părăsit țara.