10 destinații prin care poți să redescoperi Drochia

Un grup de 25 de persoane, de la Cahul, printre care agricultori, antreprenori, reprezentanți ai APL-urilor, dar și persoane interesate de turismul rural, a făcut o vizită de studiu în apropierea localității Chetrosu. Acolo au descoperit cele zece atracții turistice incluse în traseul elaborat în cadrul componentei „Dezvoltarea rurală prin promovarea agroturismului și a produselor tradiționale în Republica Moldova”.

Scopul turului este de a promova turismul rural, prin popularizarea punctelor geografice, dar și sporirea interesului față de produsele agroalimentare, specifice zonei. În cadrul activității, vizitatorii au comunicat cu proprietari de pensiuni, legumicultori, producători de miere și cașcavaluri naturale din Drochia. Totodată, vizita de studiu încurajează schimbul de experiență între actorii interesați în dezvoltarea turismului rural și a produselor locale și face parte din proiectul Organizației pentru Alimentație și Agricultură a Națiunilor Unite (FAO) privind susținerea capacităților de promovare a produselor agroalimentare.

Traseul de la Drochia a fost construit în jurul satului Chetrosu, localitate cunoscută pentru grupul de agricultori, producători de o diversitate de vegetale naturale. Punctul principal de atracție este blocul de comercializare „Grădina Buneilor” a Gospodăriei Țărănești „Maria Darii”, locul unde clienții pot cumpăra legumele direct de pe teritoriul unde acestea cresc.

„Grădina Buneilor” a fost punctul de întâlnire a vizitatorilor din sud cu producătorii din Drochia. Turiștii erau așteptați cu o masă de sărbătoare bogată în bucate tradiționale, specifice zonei: „babă neagră”, plăcințele cu brânză sărată și multe verdețuri, dar și plăcintă dulce cu vișină. Totodată, n-au putut lipsi de pe masă sarmalele și vânăta umplută. Toată mâncarea a fost preparată de gospodinele satului cu utilizarea produselor locale.

Grupul a vizitat punctele traseului turistic, iar prima destinație a fost „Ferma de struți” și Muzeul Fermierului din satul Cotova. Petru Flocosu, fondatorul popasului turistic, le-a povestit despre creșterea păsărilor exotice, istoria Muzeului Fermierului, dar și cum s-a dezvoltat agricultura în această localitate.

Sunt cele mai mari păsări de pe globul pământesc, dar nu zboară, în schimb fug cu vreo 60-70 de km pe oră. Sunt crescute ecologic, nu fac gălăgie și nu au miros. Masculul este un pic mai gălăgios, dă de știre că el este stăpânul. De la struți poți folosi tot – pene, piele, oase, carne, ouă. Ouăle le putem folosi pentru alimentație, dar și pentru incubare, iar coaja de ouă pentru încondeiere. Am atâtea comenzi, că nu am ouă câte trebuie, cele mai multe comenzi vin din Bucovina, România”, menționează fermierul.       

Izvorul Mare din satul Cotova a adunat în jurul lui curioșii și pofticioșii de a gusta din apa cristalină. Potrivit expertului în geografie, Aurel Overcenco, acesta este izvorul cu cel mai mare debit de apă din țară, care ajunge la 300 de litri de apă pe secundă. Apa este bună de consumat, atât vara cât și iarna, iar una dintre calitățile ei de bază este că-și menține temperatura la 11 grade.

Locuitorii satului au păstrat un obicei vechi – pe timp de vară, femeile vin și spală rufele aici. Special pentru această îndeletnicire au plasat lespezi de piatră, pe care băștinașele le folosesc pe post de unealtă ca să le ușureze procesul de muncă.

Locuitorii satului spun că își doresc să atragă cât mai mulți vizitatori în zonă, iar pentru a spori atractivitatea obiectivului, își propun să deschidă și un popas turistic. Lucru care ar stimula creșterea fluxului de oameni și, totodată, ar crea condiții propice de deschidere a locurilor noi de muncă.

Biserica de lemn din satul Măcăreuca este un monument de istorie și arhitectură religioasă, inclus în lista monumentelor de importanță națională. Alături de biserica din lemn, care a fost consemnată documentar în 1793, a fost construit un nou edificiu, într-un stil mai modern, acolo unde au loc slujbele religioase. Pe parcursul anilor au fost făcute mai multe investiții pentru menținerea încăperii, dar, cu toate acestea, ea necesită finanțare pentru a putea fi renovată în totalitate. Pentru restabilirea monumentului este nevoie de experți internaționali, așa cum în Republica Moldova fie nu sunt specialiști în montarea șindrilei din lemn, fie dacă sunt, prețurile pentru serviciile lor sunt costisitoare.

Un alt punct geografic, care a stârnit interesul întregului grup, este Vila cu Parc din satul Mândâc. Locația este una deosebită prin felul în care este amenajat terenul, prin diversitatea pomilor și a vârstei lor, dar și a construcțiilor. Parcul este împărțit în două zone, una este dedicată plimbărilor și unde poate fi admirat monumentul arhitectural, iar în capătul aleii se află cavoul familiei Ohanowicz. Caetan Ohanowicz are origini poloneze și este boierul la comanda căruia a fost ridicat acest ansamblu arhitectonic, începând cu anul 1888.

Directorul adjunct FARM, Iurie Hurmuzachi a menționat că necesitatea acestui proiect este una evidentă așa cum, atât producătorii locali, cât și punctele geografice care au potențial de a atrage vizitatori, trebuie să fie promovate. Popularizarea lor ține de conexiunea dintre toți actorii interesați de dezvoltarea turismului rural, iar acest exercițiu, care se întâmplă în cadrul acestei componente, demonstrează că avem locații și producție care merită să fie susținute și promovate.

În cadrul turului de studiu, vizitatorii au primit ghidul „Atracțiile turistice și producția agro-ecologică din raionul Drochia”, care conține informații și fotografii despre cele 10 destinații turistice. Broșura a fost elaborată în cadrul proiectului, cu susținerea informativă oferită de expertul în geografie, Aurel Overcenco.

Componenta „Dezvoltarea rurală prin promovarea agroturismului și a produselor tradiționale în Republica Moldova” a fost lansată la sfârșitul lunii septembrie, 2021. În decursul celor patru luni de activitate au fost organizate o serie de evenimente informative, care au avut loc la Cahul și Drochia. Scopul componentei este de a promova și susține dezvoltarea turismului rural, dar și a produselor agroalimentare. Componenta este implementată de Federația Agricultorilor din Moldova și este parte a proiectului Organizației pentru Alimentație și Agricultură a Națiunilor Unite (FAO) privind susținerea capacităților de promovare a produselor agroalimentare.