Zootehnia poate fi profitabilă. Nicolae Timco, ne dă un exemplu
În satul Chetrosu, din raionul Drochia se află una dintre cele mai mari ferme de iepuri din Republica Moldova, cu peste 15 mii de urecheați. O afacere pe cât de frumoasă și pufoasă, pe atât de dificilă. Iepurii necesită o îngrijire specială, așa că antreprenorul a pus accent pe condițiile de creștere și tehnologii moderne. Clima în hală este controlată computerizat, asta deoarece, iepurii sunt foarte sensibili la temperaturi înalte, relatează NordNews.
Alexandru Cașcaval, antreprenor: „Toată rasa noastră este un hibrid Hiplus, un hibrid tehnic special pentru creșterea industrială, este o rasă medie. Se comportă foarte bine dacă este îngrijit, aclimatizat, hrănit.”
În prezent, datorită tehnologiilor aduse din străinătate, ferma dispune de 1500 de femele productive, iar cei 19 muncitori au grijă de întregul efectiv de animale, adică cei peste 15 000 de hibrizi tehnici francezi. Iepurii se cresc, în primul rând, cu furaje de calitate. Administrarea granulelor și a apei nu se face manual, ci automatizat, prin intermediul unor tuburi.
Ferma din Chetrosu a fost vizitată de prim-ministrul Dorin Recean. Antreprenorii i-au cerut mai multe oportunități de finanțare și facilități fiscale.
Alexandru Cașcaval, antreprenor: „Vrem să ne extindem fiindcă am depus suflet și nu putem să lăsăm baltă. Acesta e scopul și sensul nostru. Pentru asta s-au făcut investiții, să creștem. Măcar să începem primul pas cu țara apropiată, vecină. Apoi vedem, ne ducem și mai departe dacă facem față. Planuri sunt.”
Fermierii din Drochia spun că pe lângă toate dificultăți cu care se confruntă zootehnia, precum creditele scumpe sau lipsa utilajului performant autohton, și forța de muncă rămâne o problemă.
Nicolae Timco, antreprenor: „Încă una din probleme este și lipsa cadrelor pregătite, lipsa forțelor de muncă calificată. Din păcate, curricula din instituțiile de învățământ rămâne de zilele care sunt actuale, trebuie ajustată. Universitățile și colegiile trebuie să ia în considerație necesitățile mediului de afaceri și să fie într-un dialog mai deschis cu noi.”
Dorin Recean, prim-ministrul Republicii Moldova: „Faptul că dumneavoastră aveți această fermă și aveți un succes vă dă o autoritate. Vreau să vă rog să utilizați această autoritate să convingeți cât mai multă lume să facă ceea ce trebuie. Te duci și spui: „hai să mutăm acești copii să învețe mai bine, în altă parte, nu neapărat în această școală unde sunt doar 80 de elevi” și nouă ne este greu. Chestia asta cu educația este foarte importantă, dar foarte dificilă din punctul de vedere a inerției.”
Antreprenorii spun că aderarea R. Moldova la Uniunea Europeană le va permite extinderea exportului, dar și accesarea a noi fonduri pentru dezvoltare.
Nicolae Timco, antreprenor: „E o piață de desfacere enormă și dacă nouă ni se va deschide această piață – cât nu vom produce, niciodată nu vom avea destule capacități de export pentru a aproviziona această piață.”
Anul trecut, de la ferma de iepuri din satul Chetrosu au mers spre comercializare aproape 100 de tone de carne.