ZNV 2020: Oamenii Vinului – Elizaveta Breahnă

Sectorul vitivinicol rămâne unul strategic pentru dezvoltarea economică a Republicii Moldova. Această industrie a cunoscut numeroase provocări, dar a reușit să le depășească de fiecare dată, inclusiv datorită oamenilor care au investit în producerea vinurilor de calitate, promovarea unui consum corect și au susținut redresarea ramurei.
După absolvirea Universității Tehnice, facultatea tehnologia vinului, Elizaveta Breahnă a activat 28 de ani la o vinărie din Hâncești. Chiar dacă își dorea nespus de mult să continue munca în calitate de tehnolog, destinul i-a pregătit alte provocări.

Directorul general pe atunci mi-a zis că avem nevoie de cadre anume în laboratorul central. Eu mai mulți ani la rând am activat în acest laborator, care era la un nivel foarte înalt, adică era înzestrat cu aparate, utilaje necesare.  Am elaborat foarte multe mărci de vin. Mai interesant în activitate a devenit în anii ’90, când deja vinificatorul a devenit mai creativ. Până atunci, în perioada sovietică, primeam doar instrucțiunile tehnologice de la Moscova, spune ELIZAVETA BREAHNĂ, oenolog și expert ONVV.

Începând cu 1993, vinăria la care muncea a fost aleasă de către o companie australiană pentru a produce, împreună cu specialiștii de la acea firmă, vinuri seci Chardonnay, Sauvignon Blanc și Pinot Noir, care erau mai apoi exportate în Franța și în Norvegia.

 Am făcut o schimbare bruscă în întreg sistemul vinicol din Republica Moldova. Adică am trecut la o producere aș zice după aceleași scheme tehnologice după care lucram până atunci, doar că se respectau mai strict unele condiții de producere. Mulțumesc soartei pentru această experiență, care a avut loc undeva 6, 7 ani. Consider că la noi în Moldova punctul de cotitură în producerea vinurilor de calitate s-a întâmplat atunci, în această perioadă. Nu zic că până atunci nu erau produse vinuri, dar mai puțin era accentul pe vinurile seci, mai precizează oenologul.

Elizaveta BREAHNĂ
Elizaveta BREAHNĂ
Începînd cu 2005, a lucrat zece ani la una dintre cele mai cunoscute și medaliate vinării din Moldova, în calitate de tehnolog principal și director de producere. Din 2015, activează la Oficiul Național al Viei și Vinului.

Cu venirea domnului doctor Gheorghe Arpentin în calitate de director, am început un proiect foarte interesant – „Loturi demonstrative. Struguri de calitate”. Cotitura în a produce vinuri cu Indicație Geografică Protejată s-a petrecut anume în toamna anului 2015, zice Elizaveta Breahnă.

Un alt proiect benefic și important pentru acest sector a fost implementarea Registrului Vitivinicol.

Nu poți avea un sistem bine gestionat dacă nu cunoști de unde pornești, ce suprafețe de viță de vie avem, ce soiuri.  Prin Registrul Vitivinicol este dusă trasabilitatea produselor vitivinicole, menționează expertul ONVV.

Mai mult, în fiecare an, zeci de producători creează strategii comune, inclusiv la multe expoziții internaționale, uniți sub brandul de țară “Wine of Moldova. O legendă vie”.

Spre deosebire de alte țări, chiar și de țara vecină, vinificatorii mereu de invidiază că noi participăm cu un stand comun, sub stand-ul căruia se află toți vinificatorii.

 

Pentru că este UNICA sărbătoare națională dedicată vinului în lume, această zi, celebrată în Moldova, atrage anual mii de turiști.
Dacă în ceilalți ani eram obișnuiți cu stand-uri în Piața Marii Adunări Naționale, ce adunau peste 100 de mii de vizitatori, restricțiile impuse de pandemia de Covid-19 nu mai permit acest lucru. Totuși, evenimentul va avea loc și în acest an, într-un format deosebit, mai mult în mediul virtual, pe 3 și 4 octombrie, cu sloganul „Eu deVIN sărbătoare”.

Pentru mine, Ziua Vinului într-adevăr este o sărbătoare, o sărbătoare sfântă, deoarece din simbolica „Eu deVIN sărbătoare”, vinul este o bucată din ființa mea, din existența mea deoarece toată activitatea mea a fost consacrată Măriei Sale Vinului și nu numai vinului, dar vinului de calitate.

Îi îndemn pe toți, unde ar fi, să ridice un pahar cu gândul că noi vom rezista în fața acestei pandemii. Într-o sticlă de vin se conține puterea pământului, puterea soarelui, sufletul, inima, creația celui care l-a creat. Trăiască toți cei care produc vin și care aduc bucurie deoarece printr-un pahar de vin aduc soarele în sufletele oamenilor!

Elizaveta BREAHNĂ
Elizaveta BREAHNĂ
Mai multe despre evoluția Zilei Naționale a Vinului pe parcursul celor 19 ani și despre Oamenii care au reușit să modernizeze această industrie, aflați pe 3 și 4 octombrie, în emisiunea “Despre noi, altfel”, doar la AGRO TV Moldova!