Zmeura a fost puternic afectată de secetă în Moldova

Mai puțină și mai ieftină. Zmeura a fost puternic afectată de secetă. Chiar și în Pocrovca, din raionul Dondușeni, cunoscută ca împărăția zmeurei, recolta este săracă. Fermierii au început recoltarea pomușoarelor, care se întind pe o suprafață de peste 150 de hectare.

Aici, practic, fiecare locuitor cultivă zmeură, relatează NordNews.

 „Anul trecut a fost mai puțină ploaie, mai puțină umiditate și puieții nu au crescut bine în înălțime, iată de ce avem roadă scăzută. În acest an am avut mai multe ploi și sperăm la o roadă mai bogată în următorul an”, a spus Stepan Șerbacov, producător de zmeură din satul Pocrovca.

Stepan Șerbacov crește zmeură de mai bine de 20 de ani. Bărbatul are și un punct de colectare, unde zmeura este depozitată și păstrată la rece înainte de a fi transportată mai departe.

„Probabil, firmele care congelează zmeura au riscat și au dat un preț bun pentru că a fost cerere. Dar nu au vândut toată cantitatea, așa că în acest an au redus prețul în jumătate. Dacă anul trecut era colectată cu 40-50 și chiar 60 de lei per kilogram, atunci, anul acesta costă 20-30 de lei.”

Două treimi din recoltă este exportată. Din cauza războiului din Ucraina, volumul livrărilor către piața rusă a scăzut semnificativ.

„În proporție de 30% se îngheață în Moldova. Sunt fabrici în sud și în centru. Aproape 30-40% erau exportate în Rusia pentru piață și congelare. Alte 30% încercăm să le exportăm în Polonia. Și Serbia se arată interesată”, a adăugat producătorul.

În Pocrovca, aproape fiecare gospodar crește zmeură, iar la recoltare participă toată familia.

„Familia noastră deține 80 de ari de zmeură. Am angajat cinci persoane, mă ajută fiicele de 12 și 9 ani. Strângem împreună. Anul trecut a fost un preț bun-60 de lei. Mulți colectau pentru congelare. Ucraina a blocat exportul și costă mai puțin. Nu au putut să o vândă pe toată.”

 

„Este multă zmeură pe rând și trebuie să luăm multe găleți pentru a nu ne întoarce, iar munca să fie cu spor. Îmbrac o cămașă și îmi pun chipiu pentru a nu mă arde soarele, așa îmi este mai ușor să strâng zmeura.”

„Pentru a nu ne înghimpa punem pe mâni o astfel de protecție și colectăm rapid. Suntem patru, iar mama e a cincea și mai avem un muncitor pe care îl plătim. În șase persoane am strâns 200 de kilograme.”

Un zilier este plătit cu 300 de lei pentru munca în câmp.

„Nu este lucru pe specialitate, iar dacă și este, e departe. Mai trebuie și să plătesc chirie și cheltui tot salariul pe locuință și serviciile comunale.”

În acest an, un kilogram de zmeură costă, în medie, 25 de lei.