Peste 90 de vinificatori, oenologi, amicii vinurilor de calitate, profesioniștii în domeniu, dar și turiști din toată lumea și-au dat întâlnire, pe 7 și 8 octombrie, la cea de-a XXII-a ediție a ”Zilei Naționale a Vinului”. Evenimentul din acest an s-a desfășurat cu sloganul ”Vinul nostru cucerește lumea”, reprezentând astfel o sinteză a performanțelor obținute și a succeselor revoluționare ale vinurilor autohtone pe scena globală.
Sărbătoarea a debutat cu o ceremonie oficială, la care au participat oficiali de rang înalt din țară și de peste hotare.
MAIA SANDU, președintele Republicii Moldova: ”Numai în primele șapte luni ale acestui an, exporturile au crescut cu 34 de procente, iar vinurile noastre au ajuns deja în peste 75 de țări și am convingerea că producătorii noștri vor reuși, prin muncă, inovație și dăruire să pătrundă și pe alte piețe. Doresc să vă asigur dragi viticultori și vinificatori că veți beneficia de întreg sprijin al instituțiilor responsabile de promovare a acestei ramuri, atât de importante pentru economia noastră. O ramură care reprezintă opt procente din totalul exporturilor.”
Pentru a confirma importanța sectorului, ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare, Vladimir Bolea a declarat că în următorii ani urmează să fie organizate mai multe evenimente care vor spori și mai mult dezvoltarea domeniului vitivinicol.
VLADIMIR BOLEA, ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare: ”Drept dovadă a faptului că viticultorii și vinificatorii din Republica Moldova sunt de excepție, vreau să vă informez, că a fost luată decizia cu câteva zile, ca în 2025, în Republica Moldova, să aibă loc cel mai mare congres al tuturor vinificatorilor și viticultorilor din Republica Moldova, lucru care confirmă, încă o dată, că Republica Moldova este un producător de talie mondială și este o oportunitate extraordinară de a ne demonstra calitățile noastre la toată lumea, în materie de producere și de prelucrare a vinului.”
Succesele remarcabile înregistrate de sectorul vitivinicol au fost posibile și datorită suportului oferit de partenerul strategic USAID.
KENT LOGSDON, ambasadorul SUA în Republica Moldova: ”Statele Unite, prin USAID, sprijină sectorul vitivinicol din Moldova de mai bine de 18 ani. În această perioadă, mulți vinificatori au crescut de la mici producători de familie la brand-uri premiate la concursuri internaționale. După două embargouri impuse de Rusia, sectorul a adaptat inovația, a crescut calitatea și s-a reorientat către piețele de export cu valoare ridicată.”
Cei peste 90 de vinificatori care au participat la eveniment spun că, an de an, încearcă să uimească oaspeții evenimentului cu cele mai secelte licori.
OLEG BOBOC, vinificator, satul Olănești, raionul Ștefan-Vodă: ”Suntem astăzi la Ziua Vinului pentru a prezenta gama noastră de vinuri care le vedem aici. Sunt vinuri din o gamă mai nouă care poate, posibil, consumatorul nu a văzut încă, nu a degustat. Astăzi este posibilitatea consumatorul să vadă vinurile, să le deguste, să le aprecieze.”
Pe lângă vinuri de calitate, la eveniment au fost prezenți și meșterii populari din toate domeniile. Este vorba de ceramiști, lemnari, țesători, pielari, meșteri ce împletesc fibre vegetale, confecționează salbe și instrumente muzicale.
LILIAN SCUTELNIC, meșter popular: ”Avem ulcioare, păhărele, cănuțe, figurine – moldoveni, vinificatori, de toate. De la 400 până la 600 de lei. – Dintre toate acestea care sunt cele mai solicitate lucrări? – Astăzi sunt mai solicitate ulcioarele, dar sunt și lucrări mai mici. Magneței cu tematica vinului. Mai sunt și potcoave care la oameni le place să le agațe acasă.”
La rândul său, locuitorii și oaspeții evenimentului au spus că asemenea evenimente sunt un prilej frumos de a petrece timpul cu cei dragi și de a face cunoștință cu tradițiile moldovenești.
”- Este pentru prima dată și va rămâne o amintire foarte plăcută. – Cu cine ați venit astăzi? – Cu soția. – ați degustat deja vinurile, cum vă par? – Da, am degustat două soiuri foarte bune și mai avem. Sperăm să fie bine până la sfârșit.”
”Mie foarte tare îmi plac așa sărbători, când poți să vii, să te întâlnești cu prietenii și să savurezi un gust de vin al nostru național.”
”Este un eveniment special care îl așteptăm de la un an la altul. Suntem bucuroși pentru așa atmosferă, pentru așa spectacol.”
Festivalul Vinului din Moldova, ulterior denumit oficial “Ziua Naţională a Vinului”, s-a desfăşurat pentru prima dată în 2002. Tradițional, evenimentul are loc în Piața Marii Adunări Naționale din Capitală și la vinăriile din ţară, în primul weekend din luna octombrie, după recoltarea strugurilor.