Ziua Națională a Vinului 2024: Un mix de tradițional și modern prin vinuri bune și experiențe digitale

Ziua Națională a Vinului revine pe 5-6 octombrie la Chișinău, sub noul slogan „Vinul Moldovei, uimitor de bun!”. Evenimentul, a ajuns la a 23-a ediție, promite un număr record de vinificatori și o experiență memorabilă pentru toți iubitorii vinului. Vizitatorii vor putea degusta vinuri excepționale direct de la 99 de vinificatori, iar pentru prima dată, carnetul degustătorului va fi digital.

ȘTEFAN IAMANDI, directorul Oficiului Național al Viei și Vinului 

„ În primul rând, sloganul de țară. Brandul de țară a fost modificat, ajustat și îmbunătățit. Acum se numește Vinul Moldovei – Uimitor de Bun. Iar sloganul evenimentului Ziua Națională a Vinului este Vinul Moldovei, uimitor de bun! Modul în care am ajuns la acest slogan este, pe cât de simplu, pe atât de interesant, deoarece sărbătorim 10 ani de la revoluția viticolă, de la crearea Oficiului Național al Viei și Vinului, după ultimul embargo impus de Federația Rusă în 2013,  perioada în care s-a modificat foarte mult.’’

Mai mult, vinăriile din Republica Moldova au făcut investiții majore în modernizare și marketing, ceea ce le-a adus recunoaștere internațională, devenind cea mai premiată țară din Europa de Est în ultimii doi ani.

ȘTEFAN IAMANDI,  directorul Oficiului Național al Viei și Vinului 

,,Vinăriile din Republica Moldova au depus un efort enorm, începând cu modernizarea utilajelor, echipamentului tehnic, până la investiții în marketing și în materie primă, inclusiv în plantații. În acești 10 ani, am observat cum opinia persoanelor care degustă vinul nostru, precum și a profesioniștilor din domeniu, cu atât mai mult pe ultimii 5 ani noi am depus efort să ajutăm vinăriile prin participarea la concursuri internaționale, iar rezultatul este că ultimii 2 ani noi am fost nominalizați ca cea mai premiată țară din Europa de Est .”

Totodată, Ștefan Iamandi a menționat că anul acesta s-au înregistrat 99 de vinificatori pentru a participa la Ziua Națională a Vinului din Piața Marii Adunări Naționale. Anul acesta, pentru prima dată, vizitatorii vor putea folosi carnetul degustătorului în format digital. Dacă anterior carnetul era disponibil doar pe suport de hârtie, acum va fi oferit un cod QR pe o tăbliță mică, care va fi scanat de fiecare vinificator, permițând degustarea vinurilor. Această schimbare nu doar că elimină utilizarea carnetelor de hârtie, contribuind la sustenabilitatea sectorului vitivinicol, dar oferă și posibilitatea colectării unor informații inițiale despre preferințele consumatorilor în cadrul evenimentului.

Ministerul Agriculturii vede în acest festival o oportunitate pentru vinificatori de a-și întâlni direct consumatorii și de a stabili parteneriate.

ANDRIAN DIGOLEAN, secretar de stat al Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare

„Știu cât de important este acest eveniment pentru vinificatori, deoarece este un eveniment, în primul rând, B2C. Aici vinificatorii și viticultorii stau față în față cu consumatorii, oferindu-le o șansă unică de a vedea cine stă în spatele acestui vin. Pe de altă parte, este și un eveniment B2B. Sunt prezenți importatori, distribuitori și clienți ai companiilor vinicole, care sunt invitați și care așteaptă cu mare nerăbdare acest eveniment an de an.”

Participanții la festival vor avea ocazia să descopere vinurile moldovenești de top, pregătite de micii și marii vinificatori.

NATALIA EFROS BUJOR, vinificator

„Eu cred că, cu ocazia Zilei Naționale a Vinului, transmitem un semnal puternic în exterior: Moldova este un wine hub vinicol, un centru al producătorilor de vin, cu probabil cei mai mulți pe metru pătrat. Suntem o perlă în Europa de Est, care trebuie descoperită, și avem o ocazie excelentă să ne facem auziți. Totodată, pe plan intern, ne putem creștem valoarea de mândrie națională”, a subliniat Natalia Efros Bujor, vinificator.”

 

Ziua Națională a Vinului 2024 promite să fie un eveniment de referință pentru vinificatorii moldoveni, oferindu-le ocazia de a-și prezenta produsele direct consumatorilor. Cu un număr record de participanți și introducerea carnetului digital de degustare, evenimentul subliniază evoluția și modernizarea industriei vitivinicole din Republica Moldova, consolidându-și poziția de lider în Europa de Est.