Ziua Mondială a Alimentației: Provocări și realități

Pe 16 octombrie, celebrăm Ziua Mondială a Alimentației, o ocazie de a conștientiza problema globală a foamei și importanța accesului la alimente sănătoase pentru toți. Deși la nivel mondial producem mai multe alimente decât este necesar pentru a hrăni întreaga populație, aproximativ 730 de milioane de oameni suferă de foame din cauza conflictelor, dezastrelor naturale și crizelor economice, așa cum subliniază Dr. QU Dongyu, directorul general al FAO.

În plus, peste 2,8 miliarde de oameni nu își permit o dietă sănătoasă, ceea ce duce la malnutriție și la o calitate a vieții precară pentru mulți. Aproape o treime din populația lumii nu primește nutrienții necesari pentru dezvoltare, iar această situație necesită o atenție urgentă. Diversitatea alimentelor și accesibilitatea lor sunt esențiale pentru a transforma dreptul la alimentație într-o realitate concretă.

Totodată, un studiu recent realizat de echipa Agro TV Moldova, a arătat diferențele de prețuri pentru un coș mediu de legume și fructe. Astfel, costul la supermarket este de aproximativ 76 lei, comparativ cu 180 lei pe Piața Dokuceaev. Această variație subliniază impactul locației asupra prețurilor și evidențiază avantajele competitive ale supermarketurilor, în ciuda fluctuațiilor sezoniere de pe piețele locale.