Zi de mândrie. Moldovenii marchează Ziua Agricultorului
Ei ne asigură securitatea alimentară a țării și au grijă ca zilnic să avem o bucată de pâine pe masă. Vorbim despre fermierii din țară, care tradițional, în a patra duminică a lunii noiembrie marchează ”Ziua lucrătorului din agricultură şi industria prelucrătoare”. În acest an, evenimentul a ajuns la cea de-a 28 ediție.
În cadrul unei ceremonii festive, organizată pentru fermierii din țară, autoritățile dar și partenerii ce ne susțin au venit doar cu cuvinte de laudă pentru producătorii. Însă, nu au ezitat să le amintească și de crizele prin care trecem.
Natalia Gavrilița, prim-ministrul Republicii Moldova: ”Eu sunt sigură că noi putem… sunt sigură că putem fi solidari, putem comunica intens. Să știți că Guvernul vă este alături. Chiar dacă resursele sunt limitate și evident că acest război groaznic… Avem un impact economic și de aceea resursele guvernului sunt limitate.”
Vladimir Bolea, Ministrul Agriculturii și al Industriei Alimentare: Anul 2022, a venit cu foarte multe probleme, a rescris practic tot ce am știut noi despre această lume. Republica Moldova, fiind un stat independent, stat candidat la procesul de aderare a Uniunii Europene și cu niște prieteni adevărați, care absolut necondiționat au pus umărul și au ajutat Republica Moldova să iasă din toate situațiile. Vom reuși, stimați agricultori și de această dată!”
Pentru a crește și a moderniza sectorul, potrivit Ministrului, se va pune accent pe ameliorarea și promovarea învățământului agricol.
Vladimir Bolea, Ministrul Agriculturii și al Industriei Alimentare: Urmează schimbarea de atitudine pentru învățământul în agricultură. Accentul va fi pus în procesele de dezvoltare a colegiilor noastre, a facultăților noastre agricole și inclusiv al condițiilor de viață pentru studenții pe care îi avem în colegiile noastre din agricultură.”
Anatolie Spivacenco, director, Institutul de Fitotehnie, IF Porumbeni: Suntem o țară agrară, iar agricultura a devenit o afacere. Trebuie să avem cunoștințe în agricultură, ca această afacere să aibă succes. Încurajez tinereii să aleagă această profesie ,pentru că ea neapărat le va aduce succes. Au fost situații și mai dificile pe care agricultorii le-au depășit. Astăzi, producătorii noștri agricoli sunt dotați cu tehnică și tehnologii noi.”
Chiar dacă este motiv de sărbătoare pentru toți cei implicați în asigurarea securității alimentare a țării, să nu uităm că acest an a fost destul de complicat pentru ei.
Reporter: „Cum a fost anul 2022 pentru Dvs?”
Gheorghe Condur, președinte, Asociația Crescătorilor de Ovine, Bovine și Căprine: A fost un an foarte dificil din cauza secetei. Agricultorii și deținătorii de animale au neajunsuri de furaje. Eu sper că ministerul se va întoarce cu fața la sectorul zootehnic, necătând că în ultimii ani s-au făcut eforturi mari. În ultimii doi ani se dă subvenționare per cap de animal. 7000 pentru vacă, 5000 pentru juncă, 500 pentru ovine și 300 –mioare. Este un suport mare, dar consider că e cu întârziere pentru că, s-a diminuat foarte mult șeptelul de animale.”
Totodată, sunt și producători care promovează culturi ce nu mai sunt crescute la noi de mult timp.
Ion Rață, președinte, Asociația Cultivatorilor, Amelioratorilor și Procesatorilor de Cânepă: Promovez readucerea cânepei industriale în circuitul agricol al Republicii Moldova. Este o plantă deosebită, cu valoare adăugată excepțională. Dacă ne-ar permite legea, suntem gata să asigurăm jumătate de Europa cu tehnologii de decortificare, producere – începând de la celuloză, medicamente.
În fiecare an, în cea de-a patra duminică a lunii noiembrie, în Republica Moldova este sărbătorită Ziua Lucrătorului din Agricultură și Industria de Prelucrare.