Zeci de hectare de viță de vie defrișate anual în r. Căușeni

82 de hectare de viță de vie au fost defrișate în ultimul an doar în raionul Căușeni. Cifra a fost prezentată de șeful secției Agricultură și Alimentație, Pavel Curus care afirmă că doar în 2022 căușenenii au scos din pământ 62 de hectare de viță de vie. Alte 20 de hectare au fost defrișate în primele luni ale anului curent, relatează studio-l.online.

Totodată, din cele 3027 de hectare de viță de vie din tot raionul Căușeni, 1000 sunt lăsate în paragină și nu sunt prelucrate de câțiva ani. Situația este una de-a dreptul catastrofală, spun viticultorii care afirmă că lipsa piețelor de desfacere, întârzierea plăților din partea fabricilor de vin care le achiziționează strugurii sunt doar câteva din motivele pentru care fermierii renunță să mai planteze și să îngrijească vița de vie.

Mihail Bobicov, de 10 ani se ocupă cu creșterea și îngrijirea viței de vie. Bărbatul are 6 hectare cu butuci, care în fiecare vară produc struguri de masă, soiuri precum Lora, Victoria, Moldova și altele.

Din cauza secetei, anul trecut strugurii au dat roadă puțină, iar sine costul de producție a fost de câteva ori mai mare decât prețul cerut pe piață.

Fermierul recunoaște că în ultimii ani a defrișat și el hectare întregi de viță de vie.

Politica de subvenționare, lipsa stațiilor antigrindină în regiune și problema pieței de desfacere, sunt doar câteva elemente care îi determină pe viticultori să renunțe la această activitate.

Pentru a scoate pe piață struguri frumoși de masă, fermierii investesc enorm în cultivare.

În condițiile anului curent, cu primăvară ploioasă înainte de fiecare șuvoi, tractoarele umplute cu îngrășăminte efectuau tratarea butucilor.

Cheltuielile sunt mari, iar veniturile scad de la an la an, afirmă viticultorii. Potrivit cifrelor oficiale, pe teritoriul raionului Căușeni sunt 3027 de hectare cu viță de vie, dintre acestea doar 500 de hectare sunt plantații tinere, alte 1700 de hectare sunt cu soiuri tehnice pentru vin și doar 900 de hectare sunt plantații cu struguri de masă.

Potrivit cifrelor oficiale prezentate de Ministerul Agriculturii, în ultimii șapte ani în Republica Moldova au fost defrișate 15 197 hectare de plantații de viță de vie.

Suprafața plantațiilor de viță de vie este în scădere cu 3% în fiecare an.