Zeci de fermierii londonezi s-au adunat în fața Parlamentului Marii Britanii, pentru a protesta împotriva regulilor post-Brexit și a acordurilor comerciale despre care spun că pun în pericol mijloacele de trai și securitatea alimentară. Un șir de tractoare cu steaguri Union Jack sau cu pancarte pe care scria „Opriți importurile de calitate inferioară” a șerpuit de-a lungul râului Tamisa și spre Palatul Parlamentului, înainte de a înconjura Piața Parlamentului în aplauze și claxoane.
Marea Britanie nu a cunoscut până acum proteste la scară largă ale fermierilor precum cele care au blocat orașele din Franța și din alte țări europene. Organizatorii critică, de asemenea, etichetarea care permite ca produsele să poarte un steag al Uniunii atunci când nu au fost cultivate sau crescute în Marea Britanie.
SPENCER CAMPBELL, crescător de porci: „Cea mai mare problemă cu care ne confruntăm în acest moment la fermă este că nu este nevoie de carnea noastră de porc, deoarece o aducem din alte țări și pentru că o prelucrăm în Marea Britanie, atunci când ajunge în supermarketuri, punând-o drept produs britanic și steagul Union jack pentru consumatorii care nu știu altfel, cred că este făcută în Marea Britanie și nu este așa”
„Agricultura britanică este importantă pentru întreaga lume. Ea furnizează alimente. Aveți nevoie de ele de trei ori pe zi pentru prânz, cină și micul dejun. Practic, toată băutura, toate legumele, tot ce primești provine din agricultură”, a declarat un protestatar.
Liz Webster, un fermier din vestul Angliei, care este unul dintre organizatorii protestelor, a declarat că protestele vor continua, „pentru că suntem hotărâți să punem presiune asupra parlamentarilor”.
LIZ WEBSTER, fondator, organizator al protestului: „Da, vom organiza mai multe proteste sau demonstrații și mitinguri aici, la Westminster și la nivel local, în alte orașe din țară, deoarece suntem hotărâți să punem presiune asupra parlamentarilor.”
Agricultura britanică a fost puternic afectată de ieșirea Marii Britanii din UE, care a scos-o din zona de liber schimb și din rețeaua complexă de reguli agricole a blocului. Mulți fermieri britanici au susținut Brexit-ul din opoziție față de mult criticata politică agricolă comună a UE. Dar acum mulți spun că acordurile comerciale post-Brexit dintre Marea Britanie și țări precum Australia și Noua Zeelandă au deschis ușa importurilor ieftine care subminează producătorii britanici. De asemenea, Marea Britanie a amânat controalele asupra importurilor care ar fi trebuit să înceapă după ruptura finală a țării cu UE, la sfârșitul anului 2020, o măsură despre care fermierii spun că amenință biosecuritatea.