Zece principii ale fermierului de succes

Pământul are nevoie de știință!

Dobândiți cunoștințe în mod constant. Știința agronomică se dezvoltă, mai ales acum. Nu poți fi amator. Trebuie dobândite cunoștințe și să ne dezvoltăm în fiecare zi: să studiem, să citim, să fim interesați de noutăți, scrie agrimanet.ro.

Experimentați

Studiați soiuri/hibrizi, tehnologii. Învățați, de fapt. Analizați greșelile de care nimeni nu este scutit. Rezervați un mic procent din teren pentru a experimenta.

Nu înșelați pământul!

Fii responsabil. Trebuie să ai răbdare, să fii sincer cu ământul, cu oamenii și cu tine însuți.

Analizați și observați!

Dacă nu știi să analizezi și să fii observator, atunci nu ai ce căuta în agricultură.

Nu răni!

Un agronom este, într-o oarecare măsură, ca un medic. Cultura, planta este un organism viu, trebuie abordată cu responsabilitate, pentru ca acțiunile noastre să nu-i dăuneze. Mai ales în zilele noastre, când au apărut o mulțime de boli și dăunători noi. Deci, agronomul este responsabil pentru ce și cum să trateze. Depinde de decizia lui – dacă planta va trăi și va da roade sau va muri.

Nu coborâți ștacheta

Modul în care sunt formați specialiștii în formele de învățămât consacrate nu este chiar ce trebuie. Tinerii specialiști trebuie reeducați, formați. Încercați să-i învățați ceea ce nu li s-a predat la cursuri.

Stabiliță un anumit nivel pentru ce-i ce lucrează cu voi. Și nu coborâți ștacheta.

Tehnologia este o dictatură

În agricultură nu poate exista democrație. Tehnologia este o dictatură, un pas spre dreapta sau spre stânga este o pierdere.

Desigur, experimentele sunt o altă chestiune. Dar în zonele de producție folosiți doar tehnologii dovedite în condițiile locale care trebuie respectate cu strictețe.

Inovațiile tehnice moderne sunt doar un instrument pentru un agronom profesionist

Acum totul este diferit. Mecanicul este operatorul. Are 2-3 monitoare în cabină. Și pare o muncă mai ușoară, dar și o responsabilitate mai mare, pentru că tehnologia este mai scumpă. Și fermierul trebuie să cunoască și să explice toate aceste nuanțe tehnologice.

Avem acum atât sateliți, cât și tehnologii inteligente, dar fără munca unui agronom, un computer nu poate lua o decizie. Indiferent cât de “de ultimă generație” ar fi tehnologia agricolă, aceasta este doar un instrument în mâinile unui agronom, care se bazează pe cunoștințele, experiența și chiar intuiția sa în aplicarea ei. Invers, un agronom fără tehnologii moderne este fără o mână.

Trebuie să revenim la rotația culturilor

Ne-am îndepărtat de rotația culturilor. Și acum cultivăm în principal 4 culturi: rapiță, floarea soarelui, grâu, porumb. Unii mai cultivă soia.

Desigur, afacerile și cererea dictează un set de culturi. Dar asta nu ține cont de faptul că cheltuim mulți bani pe protecție din cauza rotațiilor scurte.

Acest pământ pe care ni l-a dat Dumnezeu este generos și fertil, dar trebuie păstrat, trebuie să hrănească oamenii pentru mulți ani de acum înainte!

Munca fermierului este întotdeauna necesară

Munca fermierului este creativă. Adică creează, crește pâine. Crize, pandemii, războaie, dar este întotdeauna nevoie de pâine. Așa că haideți să sprijinim fermierul, orice ar fi.