Zece pași în gestionarea eficientă a reziduurilor de pesticide

ZECE PAȘI ÎN GESTIONAREA EFICIENTĂ A REZIDUURILOR DE PESTICIDE

  1. Verificați omologarea produselor de uz fitosanitar în Republica Moldova (www.pesticide.md/registrul-de-stat) pentru cultura dvs. Atrageți atenție la produsele radiate sau omologate în ultimul an.
  2. Verificați aprobarea substanțelor active în UE (ec.europa.eu/food/plant/pesticides/eu-pesticides-db_en). Atrageți atenție la substanțele active a căror aprobare nu a fost reînnoită în ultimul an.
  3. Verificați conținuturile maxime ale reziduurilor de pesticide (CMR) permise pentru cultura dvs. în Moldova și UE. Evidențiați substanțele active ale căror CMR-uri sunt mai mici în UE decât în Moldova.
  4. Obțineți de la cumpărătorii dvs. din UE cerințele lor adiționale, precum substanțele active interzise spre utilizare, nivelul permis al reziduurilor de pesticide și numărul de substanțe active ce pot fi depistate în produs.
  5. Organizați o ședință comună cu departamentele producere și vânzări pentru a analiza cerințele oficiale și comerciale identificate și elaborați un Plan de Protecție Integrată pentru cultura care doriți să o exportați.
  6. Utilizați doar produse de uz fitosanitar ce conțin substanțe active permise pentru cultura dată și care nu sunt interzise de cumpărători. În caz de urgență, când utilizarea substanțelor active interzise de cumpărători nu poate fi evitată, informați întreaga echipă managerială.
  7. Înainte de a începe recoltarea, testați produsele la laboratoarele acreditate pentru determinarea reziduurilor de pesticide. Înainte de plasarea comenzii, asigurați-vă că laboratorul poate determina toate substanțele active utilizate pe parcursul sezonului de producere.
  8. Nu prelevați probele pentru laborator și nu începeți recoltarea până nu expiră termenul de așteptare pentru toate produsele de uz fitosanitar utilizate pe durata sezonului agricol.
  9. În baza raportului de încercări de la laborator, verificați dacă produsele dvs. corespund cerințelor țărilor de destinație și a cumpărătorilor și informați întreaga echipă managerială.
  10. Anulați livrările dacă produsele dvs. nu corespund cerințelor oficiale ale țărilor de destinație. Dacă produsele dvs. corespund cerințelor oficiale, dar nu corespund unor cerințe specifice ale cumpărătorului, efectuați livrările doar dacă ați obținut acceptul în scris din partea cumpărătorului.

Pentru informații suplimentare, contactați Proiectul USAID Competitivitate și Reziliență Rurală în Moldova: Andrei Cumpanici – acumpanici@chemonics.md, Diana Vlasiuc – dvlasiuc@chemonics.md