Zahărul nu se va scumpi, în ciuda recoltelor compromise
Chiar dacă recolta de sfeclă de zahăr a fost afectată, nu există premise pentru o creștere a prețurilor zahărului până la sfârșitul anului. Estimările de producție arată că anul trecut s-au obținut între 650-680 mii de tone de zahăr, iar pentru acest an, prognoza indică o recoltă de aproximativ 160-170 mii de tone într-o companie.
NICOLAE CIUBUC – director de dezvoltare materie primă Südzucker Moldova:
,,Anul este extrem de complicat cu mari riscuri existențiale a acestei ramuri reeșind din condițiile climaterice dar și din conjunctura pieței la nivel regional. Cumva se creează o impresie dacă nu au fost precipitații sau avem o producție mai mică aceasta neapărat va influența și va duce la creșterea prețurilor. Prețul nu se formează la nivel climateric și volum producției în Republica Moldova, cât sunt formate ca urmare a prețurilor regionale.”
Aproximativ 80 de producători agricoli din întreaga țară continuă să cultive această cultură, ceea ce ar putea stabiliza oferta. Compania va urmări îndeaproape evoluția pieței și va informa consumatorii despre orice modificări semnificative.
Vicepremierul Vladimir Bolea, a anunțat că în 2025 se va propune o subvenție minimă pe hectar pentru producătorii de sfeclă de zahăr.
VLADIMIR BOLEA – vicepremier, ministrul Agriculturii si Industriei Alimentare:
,,Subvenția la hectar în prima fază, noi o să propunem ca în 2025 ea să fie deja pentru a avea minimul subvenției la hectar pentru producătorii de sfeclă de zahăr, iar pentru a avea minimul necesar de 15 mii de hectare își permite producerea strictului necesar din Republica Moldova.”
La sfârșitul lunii august, cea mai mare companie producătoare de zahăr din Moldova a anunțat că 60 la sută din recolta sa de sfeclă de zahăr a fost compromisă din cauza secetei, prognozând astfel un deficit de producție ce va afecta industria zahărului din țară.