Zăbriceni – singura mănăstire certificată eco

Nu știm cum, dar parcă adună toată căldura soarelui și mireasma plantelor aromate din Moldova! Aroma lui aduce aminte de bunei, care puneau la uscat în casa mare lângă icoane toată bogăția câmpiilor! Cândva o staţiune balneo-climaterică, astăzi este o mănăstire de călugări, înconjurată de păduri şi câmpii. Însă povestea Bio Cămara a început în 2011 scrie klumea.md:

„Ideea de a deschide o mică fabrică de producere a ceaiurilor medicinale ne-a venit când un grup de experţi din Cehia ne-au întrebat de ce nu profităm din plin de condiţiile geografice favorabile şi de ce nu încercăm să creştem produse ecologice nu doar pentru noi, dar şi pentru cei care caută aşa ceva. De fapt, noi cultivam fructe, legume şi plante medicinale încă de la bun început, de când suntem. Înainte uscam plantele tradiţional şi le foloseam simplu, dar cu ajutorul financiar al cehilor am reuşit să cumpărăm o uscătorie şi tehnica necesară pentru împachetarea ceaiului. ˝

Mănăstirea nu înseamnă doar rugăciune și poicăință , dar și multă muncă. Pentru călugări, Liturghia începe la ora 4:00 dimineața, ca pe Muntele Athos din Grecia. După slujbă, fiecare călugăr are misiunea lui în aces mic ecosistem al mănăstirii. Fiecare are munca lui pe plantație, la fermă, la bucătărie sau prisacă. Cineva este răspunzător de trapeză, altcineva îngrijește florile de pe teritoriul lăcașului sfânt.

˝ În anul 1999, o dată cu înființarea mănăstirii, am primit 5 hectare de pământ arabil de la Primăria Zăbriceni, pe care facem agricultură pentru consumul mănăstiresc. Pe parcurs, mănăstirea a mai achiziționat pământ arabil, astfel avem 30 de hectare – pe 15 ha dezvoltăm agricultura bio, iar pe alte 15 ha cultivăm cereale convenționale”

Toată producerea a este amenajată pe teritoriul mănăstirii Zăbriceni, raionul Edineț. Anume aici călugării adună și prelucrează materia primă, îmbinând armonios rugăciunea cu munca.

˝Am pornit cu pași mici — doar cu două mixuri de ierburi. Emoțiile, care le-am primit de la consumatorii noștri, ne-au inspirat încrederea, că putem mai mult. În prezent ne mândrim și cu o gamă largă de ceaiuri din plante și amestecuri: Bioceai, ceai „Zăbriceni”, Busuioc Moldovenesc, Ivan-ceai, mușețel, gălbenele, levănțică, mentă. Dar și mai mare e bucuria noastră pentru munca, prin care putem face pe cineva mai fericit, chiar dacă merge vorba despre o cană de ceai, o lingură de miere sau sirop. ˝

Însă pe lângă ceai, călugării produc miere naturală și siropuri din flori din păpădie și din muguri de brad și pin.

˝Lucrăm cu albinile și le admirăm munca lor. Probabil din cauza aceasta suntem pasionați de căutarea gusturilor noi a mierii și amestecturilor din ea: miere de tei, miere de mai, poliflorală, miere cu mentă, miere cu nuci, miere cu ghimbir, miere cu propolis și scorțișoară, miere cu cuișoare, miere cu chimen˝

Încă din anul 2013, ceaiurile  sunt certificate ca produse ECO. În anul 2016, au obținut indicația geografică ’’Ceai de Zăbriceni”, iar un an mai târziu, călugării de aici au fost desemnați la categoria ’’Cel mai bun antreprenor al anului 2017’’.