Producătorul de fertilizanți Yara închide unele fabrici de producere

Yara vrea să-și închidă fabrica de îngrășăminte din Belgia. Motivul este prețul ridicat la gaz. Alți producători europeni își reduc, de asemenea, producția sau închid fabrici. Vom mai avea producție în Europa? Și care sunt consecințele asupra producției agricole?

Gigantul norvegian de îngrășăminte Yara a anunțat marți că va opri producția la fabrica sa din Belgia „în următoarele zile”, din cauza creșterii nivelului gazelor, a anunțat agenția de presă Reuters.

Creșterea prețurilor la gaz a determinat majoritatea producătorilor europeni, inclusiv Yara, să reducă semnificativ producția. Yara a declarat în august că își propune să reducă producția de amoniac cu 65% și azotatul de amoniu cu 35%.

Capacitatea anuală de producție la unitatea belgiană din Tertre este de 400.000 de tone de amoniac, 950.000 de tone de azotat de amoniu și 800.000 de tone de acid azotic, a spus compania. Fabrica este aproape de granița cu Franța și este importantă pentru piața franceză.

Închiderea fabricii va avea ca rezultat o scădere cu 10% a aprovizionării cu azotat de amoniu pe piața franceză, a declarat presedului Yara France, Nicolas Broutin.

Reducerile Yara sunt uriașe

YARA anunțase deja la sfârșitul lunii august că plănuiește noi reduceri din cauza prețurilor record la gaze în Europa.

Acest lucru ar reduce volumul anual de producție al Yara cu: 3,1 milioane tone de amoniac și 4,0 milioane tone de produse finite. Inclusiv 1,8 milioane tone de uree, 1,9 milioane tone de azotat de amoniu și 0,3 milioane tone de NPK.

Compania a declarat că intenționează să își valorifice sistemul global de aprovizionare și producție pentru a satisface cererea clienților, inclusiv producția continuă de nitrați folosind amoniac importat, acolo unde este posibil. Yara va continua să monitorizeze situația și să se adapteze la condițiile pieței în viitor.

Compania norvegiană Yara este unul dintre cei mai mari producători de îngrășăminte din lume.

Mai puține îngrășăminte – mai puțină mâncare?

Închiderea unei alte fabrici din Belgia ridică întrebarea dacă Europa poate încă să se aprovizioneze cu îngrășăminte în viitor. Și, de asemenea, ce consecințe are o ofertă insuficientă asupra producției de cereale și alte culturi. Sunt necesare cantități mari de gaz pentru a produce îngrășăminte. Prețurile gazelor au crescut cu aproape 300% în acest an.

Fermierii și comercianții vor trebui din ce în ce mai mult să cumpere îngrășăminte din afara Europei, dar acest lucru va fi semnificativ mai scump decât înainte, spun analiștii. Dați-mi voie să-i contrazic!

Cu toate acestea, Yara nu este singura cu această abordare. Alți producători, cum ar fi SKW Piesteritz și BASF au oprit parțial producția. Cel mai mare producător de îngrășăminte din Polonia, Grupa Azoty, a redus, de asemenea, producția de îngrășăminte, iar CF Fertilizers UK oprește temporar producția de amoniac.