Vremea caldă ne scoate din casă. Iată câteva lucrări pregătitoare pe care le putem demara
Vremea calda, neobisnuita pentru aceste zile de ianuarie, ii scoate pe agricultori din case. Daca legumicultorii demareaza lucrarile ce vizeaza pregatirea solului si pun semintele la incoltit, in cultura mare incepe forfota pentru procurarea ingrasamintelor, mai ales ca azotul are un rol hotarator in obtinerea recoltelor dorite.
Si pomicultorii lucreaza de zor cu atat mai mult cu cat, spun ei, sarbatorile i-au cam „tinut de la mana”.
Iata cateva dintre lucrarile recomandate, pe care Ion Voica, pomicultor argesean cu vasta experienta, le efectueaza in aceasta perioada, scrie Agro TV România.
Se incepe cu repararea gardurilor, care au importantul rol de a opri animalele salbatice, aflate in cautarea hranei, sa ajunga la pomii tineri pe care ii distrug. In zonele deluroase, incredibil, dar adevarat, cele mai de temute animale sunt cervidele. Daca cerbii se freaca cu coarnele de pomi pana ii rup, caprioarele le mananca coaja suculenta de pe tulpini. Acest lucru poate fi preintampinat si individual, prin imprejmuirea fiecarui pom cu cateva scandurele sau prin protejarea cu plase din material plastic.
Tot acum se indeparteaza fructele care au ramas pe crengi si sunt o sursa de imbolnavire, cu atat mai mult cu cat multe sunt mucegaite deja. De asemenea, se copcesc pomii prin sapatul in raza, de a lungul radacinilor, daca aceasta lucrare nu s-a incheiat pana acum.
Acolo unde este posibil, tot in ianuarie, pomicultorii imprastie ingrasamintele, mai ales balegarul de grajd. Acesta necesita timp pana sa fie descompus de ploi sau zapezi, astfel incat sa patrunda adanc in sol pentru a hrani radacinile, cunoscut fiind ca acestea vegeteaza si in perioada rece, chiar daca intr-un ritm mai lent.
Sunt pomicultori, in special din sudul tarii, acolo unde si clima este mai blanda, care demareaza deja lucrarile de curatare a crengilor uscate, dar incep si taierile de rodire, cu atat mai mult cu cat acestea trebuie executate pana pocneste mugurul, adica in perioada de repaus vegetativ.
Avand in vedere ca peste foarte putin timp se vor aplica si primele tratamente, cei mai prevazatori isi procura deja solutiile de care au nevoie, mai ales ca scumpirile din ultima perioada afecteaza si acest domeniu.
Intelepciunea populara ne invata ca ianuarie este luna in care ne putem da seama despre evolutia vremii in prima jumatate a anului: daca in ianuarie vremea nu este friguroasa, atunci s-ar putea sa avem temperaturi scazute in lunile de primavara, iar vara va fi calduroasa; daca, dimpotriva, ianuarie este uscat si geros, se considera a prevesti un februarie bogat in zapada.