Vom produce mai mult lapte? Ce promit autoritățile?
Republica Moldova va produce mai mult lapte, fermierii din întreaga țară vor primi subvenții pentru fiecare litru de lapte colectat, iar Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare va investi în dezvoltarea și modernizarea sectorului zootehnic. Cel puțin asta promite Secretarul de stat al Ministerului de resort, Iurie Scripnic, aflat într-o vizită de lucru în raionul Glodeni, relatează NordNews.
Familia Istrati și-a deschis o fermă acum 12 ani. În prezent, aceasta numără 490 de caprine și 190 de ovine.
Mihail Istrati, fermier: „În 2012 a început totul. Am accesat un credit și am cumpărat capre și ne-am apucat de lucru. Am avut și pierderi, dar am mers înainte. Am înmulțit capetele an de an. Am rămas fără lucrători. Toți stau la birjă și așteaptă ajutor social.”
Fermierii vor să-și modernizeze afacerea. Pentru asta au decis că au nevoie de o linie de muls, așa că au accesat un împrumut bancar de 2,7 milioane de lei, care speră să fie subvenționat. Lucrurile parcă merg spre bine, doar că mai este o problemă – piața de desfacere.
Iraida Istrati, antreprenoare: „Probleme sunt multe. Probleme sunt cu forța de muncă, în primul rând. În al doilea rând, cu realizarea producției. Nu avem unde o realiza, se aduce marfa străină, marfă din alte țări și se vinde la preț mai mic, iar de la noi, producătorii cu brânza tradițională nu vor să o ia, că e scumpă.”
Iar Radion Zara, din satul Hîjdieni deține o fermă de 425 vaci de rasa Holstein și Jersey. Pentru a deveni mai competitiv pe piață, fermierul a investit 147 de mii de euro într-o sală de muls mecanizată, dotată cu tehnică modernă.
Radion Zara, fermier: „Avem două tipuri de vaci, rasa Holstein din Olanda și rasa Jersey, care sunt mai mici, dau mai puțin lapte, dar grăsimea e în jur de 5,6 %, mai bun pentru cașcaval și gust. Rasa Holstein dă mai mult lapte, undeva 30-35 de litri, dar grăsimea scade. Ea arată cât se mișcă vaca, cât stă la mâncare, când bovina este în călduri. Pentru noi asta e foarte ușor. La calculator vedem cât lapte a dat vaca astăzi.”
Bărbatul spune că întâmpină dificultăți din cauza prețurilor mari la energie electrică și furaje.
Radion Zara, fermier: „Acum a crescut combustibilul, energia electrică și hrana s-au scumpit la fel. În acest an statul a propus că va da subvenționări pentru fiecare litru de lapte. Noi încă nu știm care va fi prețul și cum va fi, dar dacă va fi și asta va fi foarte bine.”
Potrivit secretarului de stat al Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare, raionul Glodeni poate fi considerat un exemplu pentru sectorul zootehnic, cu un potențial mare.
Iurie Scripnic, secretar de stat, Ministerul Agriculturii: „Suntem în discuții cu Banca Mondială. Sperăm că până la finele acestei luni va fi semnat acordul de împrumut a 55 de milioane de dolari, dintre care 25 de milioane vor fi redirecționate sectorului zootehnic, în special pentru creșterea bovinelor pentru lapte.”
Vitalie Postolachi, specialist principal în problemele planificării şi dezvoltării producției animaliere: „Principala problemă la zootehnie este lipsa de lucrători, în primul rând. Lipsa de interes până acum a fost, dar și subvențiile să fie date la timp.”
Marian Țărnă, vicepreședintele raionul Glodeni: „Suntem în parteneriate cu producătorii agricoli din sectorul zootehnic. Îi invităm la diferite seminare, activități ce țin de planificarea business-ului pe care îl desfășoară. Îi consultăm și îi ajustăm la nivelul apelării diferitor măsuri. De exemplu, ODA, aceeași AIPA, care să-i subvenționeze.”
Republica Moldova înregistrează un deficit de lapte, așa că suntem nevoiți să importăm produse lactate în proporție de peste 40%, susține conducerea Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor. Afanasi Tarlev a menționat că instituția pune acum accent pe calitatea controalelor, dar nu pe cantitatea lor, iar rezultatele sunt deja vizibile.
Afanasi Tarlev, director adjunct pe Siguranța Alimentelor și Protecția Consumatorului, ANSA: „Ultimul caz apărut în știri, despre plăcintele fără brânză, demonstrează eficiența controalelor. Un aspect pozitiv este că majoritatea plăcintăriilor care au fost verificate au remediat problema, iar plăcintele conțin brânză. Mai mult, plăcintăriile întocmesc contracte cu producătorii noștri locali și naționali.”
În prezent, în țara noastră este un deficit de lapte și produse lactate de 52 la sută din necesarul de consum. Mai exact, din cele aproape 570 de mii de tone necesare, la fermele autohtone și în gospodăriile casnice se produc puțin peste 230 de mii de tone de lapte, anual.